04/17/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията в еврозоната е 2,9%, у нас само 1,7 на сто

В Европейския съюз инфлацията през март на годишна основа е била 2,9 на сто, колкото и през февруари, а на месечна 1,1%. България обаче се нареди сред трите държави с най-ниска инфлация, сочат данните на Евростат. У нас показателят през март е 1,7% на годишна основа, като ни изпреварват единствено Швеция (1,1%) и Гърция (1,4%). Припомняме, че в края на миналата седмица от НСИ отчетоха, че от началото на годината (март 2012 г. спрямо
декември 2011 г.) инфлацията е 1,4%, а средногодишната за периода април 2011 г. - март 2012 г. спрямо периода април 2010 г. - март 2011 г. е 3,4%. Първенци по инфлация са Унгария (5,5%), Естония (4,7%) и Чехия (4,2%). Във валутния съюз животът е поскъпнал през март с 2,7 на сто, което е с 0,1 процентни пункта повече от обявените преди три седмици данни. През февруари инфлацията в еврозоната също бе толкова. На месечна основа цените в страните с евро са се повишили с 1,3 на сто. Въпреки рецесията, която обикновено успокоява растежа на цените, инфлацията в еврозоната остава над целевата, определена от Европейската централна банка - "близо до, но под 2 на сто", което намалява възможността за понижение на основната лихва с цел да се съживи икономиката. Евростат подчертава, че повишената инфлация миналия месец е продиктувана най-вече от цените на транспорта , които са се вдигнали с почти 5 на сто, както и от скока в цените на алкохола, цигарите и жилищата. Лек ценови спад е отчетен в комуникациите, както и в разходите за култура, развлечения и образование. Същевременно от британската Служба за национална статистика обявиха, че инфлацията на Острова се е ускорила до 3,5% през март на годишна база.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване