04/17/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Франсоаз Долто: Искам да помогна на родителите да мислят

Франсоаз Долто. Снимка: личен архив

„Когато се появи детето“ на Франсоаз Долто е една от “вечните книги” за родители във Франция и по света. Заглавието идва от популярна ежедневна рубрика в Радио „Франс Eнтер“, излъчвана от 1976 до 1978 г., в която Франсоаз Долто отговаря на писма на слушатели. Темите са разнообразни, препоръките – конкретни, основани на богатия й опит на психоаналитик.

От първата глътка въздух до встъпването в зрелостта, от „необяснимите“ реакции на бебето до сложния свят на юношата, от хигиенните навици и подреждането на играчките до пробуждането на сексуалността – няма незасегнат проблем, с който биха могли да се сблъскат родители, баби и дядовци, учители, педагози. Без претенцията да дава рецепти, Долто откликва с полезни съвети и напътствия. И с едно общо послание, което се съдържа във всеки ред на живия диалог.

Детето не е нечие притежание, а самостоятелно същество, чиито пориви и желания трябва да бъдат чувани, разбирани и зачитани. Възпитава се с думи, с обич и търпение, с пример, не с нервност, принуда и насилие. Разговорът, общуването е пътят към сърцето на малкия човек, за да израсне той като пълноценна личност и да открие своето място и призвание в обществото. Франсоаз Долто предлага ценен източник на модели за възпитателно поведение, за мъдри отговори на предизвикателствата, които децата непрестанно поднасят на възрастните.

Франсоаз Долто (1908-1988) е една от големите фигури на френската и на световната психоаналитична наука. Трудовете й са станали класически, а оригиналният й принос към познанието за дълбинното у човека е вън от съмнение. Долто завършва медицина и специализира детска психиатрия. Подлага се на психоанализа още преди да се омъжи и да роди трите си деца, след което посвещава живота и кариерата си на всичко, свързано с лечението, профилактиката и възпитанието на децата, като едновременно практикува, пише и активно поддържа „детската кауза“. Следва откъс от книгата, издание на “Колибри”.

- Франсоаз Долто, вие сте психоаналитик, но в случая няма да предлагате специализирани консултации. Така ли смятате?

- Точно така. Макар и, както казвате, да съм психоаналитик, се надявам, че имам и здрав разум и че съм в състояние да помогна на родителите при някои затруднения у децата им, заради които се налага по-късно да ги водят на лекар, на психиатър. Има много такива признаци, които нито родителите, нито лекарите вземат на сериозно. Родителите разбират само че е възникнал някакъв проблем – детето им се е променило. Те биха желали да знаят как да постъпят и твърде често могат да се досетят сами, ако помислят малко. Аз искам именно това – да им помогна да мислят.

- Наистина, по-добре е да се предотвратява, отколкото да се лекува. Но, от друга страна, родителите изживяват не само драми – идването на детето е и източник на радост и щастие. Затова трябва да разбираме децата, което невинаги става.

- Най-често родителите ги приемат с радост. Ала вижте какво се получава – чакали са бебето и то се ражда, момче или момиче. Предпочитали са по-скоро момиче, но се е родило момче. Искали са момче, а е момиче… Като се прибави, че в семейството не са само родителите, там са и бабата и дядото, и особено по-големите деца… Това събитие – появата на новодошлото – е малка драма за поотрасналите деца. Държа дори да подчертая, че липсата на ревност, когато детето е между година и половина и четири години, е крайно лош признак – по-голямото дете трябва да показва ревност, защото за него това е проблем, то вижда за първи път всички да се възхищават от някой по-малък от него. „Значи, трябва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване