04/18/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

НАТО залага на "умната отбрана"

На срещата на върха на НАТО в Чикаго ще бъдат предприети следващите стъпки по осигуряването на способностите на силите на алианса, включително по отношение на „умната отбрана“. Това не е конференция и не очаквам конкретни обещания. Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен вчера в Брюксел на пресконференция в рамките на срещата на министрите на отбраната на алианса. В нея участва и българският министър Аню Ангелов.
“В Чикаго ще отдадем признание на трансатлантическата връзка между Америка и Европа и ще продължим да инвестираме в нея, защото тя остава от все такова жизнено значение за нашата сигурност в бъдещето, каквото е имала в миналото” каза вчера Расмусен месец преди срещата на високо равнище. “Ще гарантираме, че нашият алианс има модерните, способни да се разгръщат сили през следващото десетилетие и след това”. Тази цел ще бъде постигната чрез новия подход на “умната отбрана”.
Министър Аню Ангелов отбеляза вчера важността на пакета по въпросите на отбраната като основен документ за срещата в Чикаго. Прилагането му изисква активно ангажиране на страните-членки за обединяване, споделяне и съвместно придобиване на военни способности.
В Чикаго ще станат ясни също бъдещите ангажименти на НАТО в Афганистан. И цената на афганистанските сили за сигурност. Расмусен потвърди, че няма промяна в графика за изтегляне от Афганистан. До 2014 г. силите на НАТО ще продължат да участват в бойни мисии, но ключовият момент в преминаването им към поддържаща и обучаваща роля е още средата на 2013 г. Това не е противоречие, тъй като за влизането в сила на прехвърлянето на отговорностите за провинциите са нужни 12-18 месеца, посочи генералният секретар. Цената на афганистанските сили за сигурност ще бъде около 4 милиарда долара годишно, потвърди Расмусен. Според него се усеща „позитивно отношение“ към осигуряването на средствата.
Източник от НАТО, пожелал анонимност, посочи вчера, че за да могат афганистанските сили да се справят с предполагаемите проблеми след 2014 г., има различни оценки за сумата, но се очаква тя да бъде от порядъка на 4,1 милиарда долара годишно. От тях 1,3 млрд. ще се разпределят между страните от ИСАФ, без САЩ. Останалите ще бъдат поети от САЩ и държавите, които не са част от ИСАФ. Вариант с подялба на Афганистан обаче не се предвижда, подчерта източник от НАТО. Афганистанци искат да избегнат възможно връщане към анархията и гражданската война. И освен това са наясно, че при разделение, неизбежно части от Афганистан ще попаднат под влиянието на съседни сили. Иран например се опитва да се намеси в Афганистан с легитимни и нелегитимни средства, смята същият източник, но нито подкрепата за екстремистки групировки, нито влиянието над политици могат да постигнат нещо повече от това да удължат въстанието. Пакистан от своя страна има интерес да притисне талибаните, за да се справи с бунта на собствената си територия.
Противоракетната отбрана е друг ключов въпрос, по който страните от НАТО са решени да постигнат напредък в Чикаго. Тя не е насочена срещу конкретна страна, а срещу заплахите като цяло, подчерта вчера Расмусен. В отговор на въпрос на журналисти той посочи изрично, че НАТО не разглежда Индия като враг. Вчера бе съобщено, че Делхи планира изпитание на нова ядрена ракета, която може да достигне до Пекин и Шанхай.
Днес срещата на НАТО в Брюксел продължава с участието на външните министри на страните членки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване