04/19/12 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен: Реално си сътрудничим с Русия

Сътрудничеството между НАТО и Русия е реално и имаме забележими резултати, подчерта Андерс Фог Расмусен като председател на Съвета НАТО-Русия, който заседава вчера в Брюксел.
10 години след създаването на Съвета има области, в които напредъкът е по-бавен, както и принципни различия между възгледите на двете страни, призна Расмусен. Като пример беше посочен въпросът за суверенитета на Грузия в териториалните граници, които НАТО признава. Друг такъв въпрос е проблемът за противоракетната отбрана. Алиансът подчертава, че няма техническите възможности тя да застрашава Русия или да подкопава стратегическите й позиции. Разбира се, най-добрата гаранция за Русия биха били съвместни действия, включително създаването механизъм за обмен на информация. Важното е, че преговорите продължават, подчерта генералният секретар на НАТО. ПРО може да подобри сигурността за всички ни, защото сме изправени пред едни и същи заплахи, добави Расмусен.
Той каза, че не е признак за противоречия между Москва и алианса фактът, че вероятно няма да има среща на върха НАТО-Русия в Чикаго. Той повтори пред медиите, че причината наистина е в руските вътрешни проблеми.
Русия още не е определила нивото на участието си на срещата в Чикаго, каза руският външен министър Сергей Лавров. Той подчерта, че руският принос за международните усилия в Афганистан надхвърля този на много други страни, които имат право да присъстват на тези срещи, докато Русия е получила еднократна покана.
Фактът, че Грузия остава кандидат за член на НАТО, предизвиква „недоумението и, честно казано, опасенията“’ на Русия, добави Лавров. Според него ремилитаризацията на Грузия тече с пълна сила, а след посещението си във Вашингтон, грузинският президент Саакашвили е уредил възстановяването на военните доставки, както и обещание за приемане на страната в НАТО.



Николай Младенов: Да оставим вратата отворена за разширяване на НАТО на Балканите


Въпреки че в Чикаго няма да се говори за разширяване на алианса, не само трябва да оставим вратата отворена, но и да насърчим прогреса, където го има. Това каза вчера Николай Младенов, който участва в срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. Един от форматите на форума в Чикаго предвижда среща на ниво външни министри със страните, изявили интерес да се присъединят към алианса. За нас е особено важна Грузия, подчерта Младенов Преди 2 г. в Талин НАТО изработи условие, което ще позволи на Босна и Херцеговина да започне преговори за присъединяване. България е направила много за това и цели да отчете прогреса, но и отстояваме тезата, че Сараево трябва да довърши започнатите реформи.
За България е стратегически важно Западните Балкани да извървят пътя към евроатлантическата си интеграция. Политиката ни е, където можем, да помагаме.
Разбира се, България ще участва във фонда за създаване на афганистански сили за сигурност със скромна сума, която ще се изясни след Чикаго, каза също Младенов. Досега няма конкретна сума, която да е поискана от България, уточни той.
България обмисля помощ за Турция, ако тя бъде засегната от сериозна бежанска вълна от Сирия. Целта е тази вълна да не се разпространява по-надалеч.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване