04/19/12 19:00
(http://www.klassa.bg/)

С 25% от парите от концесии ще се финансират иновации

С пари от концесии ще се финансират иновациите. Това предвижда проект за закон за иновациите, качен на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Предвижда се да се създаде български фонд за иновации към икономическия министър, който ще се издържа с поне 25% от приходите по концесионни плащания по концесии за добив. Предвидено е за фонда да бъде отпусната и субсидия от държавния бюджет, както и да генерира собствени приходи, да се финансира със средства от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз, с дарения, с лихви и др. източници. Статутът и организацията на работа на фонда ще се уредят с правилник за устройството, функциите и дейността, приет от Министерския съвет.
Законопроектът за иновациите е част от ангажиментите на страната ни към пакта „Евро плюс“. От МИЕТ обещават, че чрез закона ще се гарантира устойчивост и възможност за прогнозиране на политиката в подкрепа на нововъведенията. Проектът предлага и механизъм за съгласуваност на стратегиите за развитие на науката, технологиите и образованието. Предвижда се и ефективен контрол върху изразходването на публичните средства за насърчаване на иновациите. След приемането на правилата ще се въведат също ясни и прости механизми за финансово и нефинансово стимулиране на иновационната активност на предприятията. Чрез нея ще бъдат обхванати всички национални, двустранни и многостранни програми за насърчаване на нововъведенията, като например EUREKA, EUROSTARS и Рамкови програми на Европейския съюз, пише в документа.
От средния и малкия бизнес обаче изразиха опасения, че парите от фонда могат да се харчат или раздават на определени кръгове от фирми по непрозрачен начин. Друг проблем за по-дребните компании ще се окаже и бюрокрацията, която най-вероятно ще възпрепятства усвояването на средствата. От МИЕТ очакват предложения по проектозакона в следващите 2 седмици.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване