04/20/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

2189 лева е месечната издръжка на четиричленно семейство

Издръжката на живот на четиричленно семейство у нас за жилище, храна, облекло и почивка към края на март е достигнала 2189 лв, а на човек от домакинство 547,40 лв. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, позовавайки се на данни от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката. На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 19 лв. Темпът на покачване през март е 2% спрямо декември, а спрямо същия период на миналата година е 3,6 %.
Основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота, са въведеният акциз върху природния газ за стопански нужди, повишените акцизни ставки върху горивата, поскъпването на петрола и намаляващото селскостопанско производство, отбелязват от синдиката. Институтът за синдикални изследвания отчита рекорден скок на цените на яйцата и завишени цени на пресните зеленчуци. С 1% пък поскъпват млякото и млечните продукти. Разходите за наем и поддръжка на жилище са се покачили с 6 %, а за облекло, обувки и лични принадлежности с 5,8 %.
Границата на бедност, определена на база потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, вече е 205, 95 лв. Групата на хранителните стоки от потребителска кошница на ограниченото потребление, в която не са включени цигари, алкохол и заведения за обществено хранене, пък е отбелязала ръст от 4,1 % спрямо последното тримесечие на 2011 г.
Президентът на КНСБ цитира и данни на „Галъп“, според които 47 % от българите са ограничили всекидневните си разходи за храна, 41 % са започнали да купуват по-евтини продукти и едва 27 % съумяват да се справят със семейния бюджет. „На този фон са крайно неуместни спекулациите с нарастващите депозити на населението“, подчерта синдикалистът. Според Пламен Димитров за две години процентът на хората и домакинствата със спестявания е спаднал двойно. От 14 % през 2010 г. спестовниците се свили до 7% през февруари 2012 г.
„Спестявания имат 511 000 граждани. От тях 46 % притежават заделени суми по 1000 лева, което е около 250 000 души. Едва 13 %, или около 66 000 души могат да се похвалят със спестявания над 5000 лева“, изчисли президентът на КНСБ.
„Потреблението е стигнало до такова свиване, че е пред разпад. Настояваме да бъде променена сбърканата политика на финансови рестрикции и още от началото на 2013 година да бъдат увеличени всички пенсии, бюджетни възнаграждения и социални плащания с поне 10 процента“, заяви Пламен Димитров.



Тотю Младенов: Няма противоречия за актуализацията на пенсиите


Няма противоречия за актуализацията на пенсиите, заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Според него цялото правителство иска повече приходи в бюджета и търси формулата как да се дадат повече пари на хората. Той припомни, че от 1 юли идната година ще се коригират пенсиите спрямо инфлацията. Младенов отбеляза още, че за първото тримесечие на тази година приходите в Националния осигурителен институт са с 9 млн. лева повече, а разходите са с 26 милиона лева по-малко спрямо планираните. Юристите на МТСП работят по сигнала на Комисията за защита от дискриминация във връзка с детските надбавки, уточни социалният министър. Той допълни, че всяка година за насърчаване на раждаемостта се отпускат по половин милиард лева помощи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване