04/20/12 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Да си шеф в МВР, е преди всичко отговорност

От дни в интернет се разпространява скандален видеоклип, на който ясно се вижда как шефът на ОД на МВР в София комисар Николай Николов „играе“ канадска борба с арестант. Полицейският началник през цялото време ругае, псува и заплашва с побой арестанта. Пред bTV Николов заяви, че не вижда нищо притеснително в поведението си и дори попита водещата:" Може ли да го определите какво е полицейско насилие, има ли го в Наказателния кодекс, или къде го има т’ва нещо?"
Мнозина биха се попитали кое е по-скандално – показаното във видеоклипа или арогантното поведение на полицейския началник в ефира на национална телевизия. Всъщност отговорът на този въпрос не е никак труден: ако арестантът, с когото се гаври Николов, подаде жалба в Страсбург, страната ни ще бъде осъдена за пореден път, и то с основание. И, разбира се, евентуалната присъда на Европейския съд по правата на човека ще бъде срещу България, а не срещу полицая Николов. Поредното петно също ще е върху името на страната ни.
Що се отнася до арогантното поведение на един полицейски шеф, то е не само негова отговорност, но и отговорност на неговите началници. Те много добре знаят какво е полицейско насилие, къде е дефинирано и какво е позволено на блюстителите на реда – от постовия полицай до най-висшия в професионалната йерархия.
Ако в полицията смятат, че е позволено един комисар да играе канадска борба с арестант, да ругае и да си вярва, че е над закона – значи наистина в МВР има нещо нередно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване