04/20/12 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Тази странна кампания за президент на Франция

Матио фон Рор

Френските избиратели ще отидат до урните, за да дадат гласа си на първия тур на президентските избори в неделя. Дотук кампанията протича странно, като в нея личностите имаха по-голяма роля, отколкото изпаднала в затруднения икономика на страната. Френските медии съсредоточиха вниманието си предимно върху съдбата на президента Никола Саркози - съдба, която остава неясна.

Кандидатът за президент на Франция Жак Шеминад от свързваната с Линдън Ларуш Партия на солидарността и прогреса казва, че ако бъде избран, ще колонизира Марс. Той също така не вижда проблем в това да сравнява Барак Обама с Адолф Хитлер.

Четири милиона зрители гледаха по телевизията миналия четвъртък участието на Шеминад в специално посветено на изборите издание на телевизионното шоу “Думи и дела” по държавния телевизионен канал Франс 2. По-късно същата вечер дойде редът и на Натали Арто, която има троцкистки възгледи, да представи платформата на своята партия. Тя иска да премахне пазарната икономика и възхвалява диктатурата на пролетариата.

Шеминад и Арто са сред маргиналните кандидати на първия тур на президентските избори на 22 април. Всеки от тях получава почти половин процент от гласовете според последните социологически проучвания. Но те са събрали необходимите 500 подписа от лица на изборни длъжности, за да участват в президентската кампания, което ги постави сред десетте официални кандидати. Освен това по закон телевизиите са задължени да предоставят едно и също ефирно време - точно толкова колкото беше предоставено на френския президент Никола Саркози, комуто същата вечер бе позволено да говори само 16 минути в “Думи и дела”.

Победителят ще стане ясен на 6 май, когато водещите кандидати ще се изправят един срещу друг на балотаж. Вероятно това ще е съревнование между Саркози и опонента му от Социалистическата партия Франсоа Оланд.

Безнадеждните кандидатури с нищожни шансове

Тази странна кампания във Франция навлиза в последните си дни. Поне на повърхността френските президентски избори може би показват някои прилики с тези в Америка, където двама политици се изправят един срещу друг в двубой помежду си.

Но във френския вариант има нещо старомодно. Повечето кандидати пишат държавнически книги, които хората всъщност купуват, а когато се появят по телевизията, високомерно заявяват, че появата им е “рандеву” с избирателите. Една от особеностите на тези избори са маргиналните кандидатури, които французите наричат les petits candidats малките кандидати, които са с нищожни шансове . Те са толерираните придворни шутове в представлението, чиято развръзка е избирането на нов крал от народа.

В тази изборна година трябва да сме особено благодарни за тези аутсайдери. Те придават колорит на предизборна кампания, която иначе би била някак потискаща. От една страна е действащият президент, когото френските избиратели намират за отблъскващ - и който прави всичко по силите си, за да ги убеди, че е единственият, който може да ръководи страната.

От друга страна е кандидатът на социалистите Оланд, който от месеци изпреварва опонента си в преките съревнования и се радва на репутацията на голям прагматик, но не успява да плени сърцата на избирателите със своя чиновнически чар. Проучванията сочат, че две трети от поддръжниците му се интересуват главно от това Саркози да не бъде преизбран.

Накратко, французите избират между човек, когото вече не искат, и човек, когото всъщност не искат. Следизборен махмурлук Чувството на скованост, с което се характеризира тази предизборна кампания, има връзка в значителна степен с неизказаната истина - без значение кой ще спечели, само за няколко дни след изборите всички политически програми на кандидатите ще се окажат безполезни. На 7 май след следизборното празненство французите ще се събудят с махмурлук.

От икономическа гледна точка Франция е “болна” страна. Националният й дълг достига 90 процента от БВП и тя не е имала ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване