04/22/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

10 неща, които не знаете за Турция

сп. Форин полиси

Турското знаме може да се види навсякъде в Истанбул. Снимка: тюркнюз

Никакви стени не паднаха в Турция в края на Студената война; нямаше и цветна революция. Страната, която навремето бе единственият страж на южния фланг на НАТО, в момента се намира в центъра на един нов, развиващ се регион. А турската икономика, която десетилетия наред опитваше да се освободи от оковите на високите нива на лихвите и хроничната инфлация, през последните две години стана най-бързоразвиваща се икономика в Европа.

Ръстът на БВП през 2011г. (от 8,5 процента) не бе много зад този на Китай. Турция в момента е в процес на пренаписване на конституцията си и се бори с демони, сред които е наследството й от военни намеси и дългото отричане на кюрдската идентичност.

Докато се бори с миналото си, Турция също така трябва да се съсредоточи върху бъдещето си на страна с много млади хора, където половината от населението е на възраст под 29 години. Тя е страна, кандидатстваща за членство в ЕС, и същевременно има водеща роля при разрешаването на проблемите в Близкия изток. Да разбереш Турция в момента означава да разбереш модерния свят.

Ето и десет неща, които не знаете за Турция:

1. Турция е почти толкова урбанизирана колкото Франция.

Важна част от динамиката на Турция е бързата й урбанизация. Например Истанбул - динамичен център за бизнес и финанси, три пъти се е удвоил по размери и брой на жители от времето на следвоенния период - от 1,5 милиона през 1955 година до над 12 милиона души днес. Това представлява едно придвижване на хора, търсещи по-добра работа, образование и здравеопазване. Напливът на хора в Истанбул е около 200 хиляди души годишно.

В момента 70 на сто от Турция е урбанизирана, за сравнение във Франция урбанизацията е 77 на сто. Този бърз процес на урбанизация в Турция е един от основните двигатели на социалната и политическа промяна в страната.

2. Политиката в Турция е светска, но религията все още има важна роля.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР - позната в Турция повече със съкращението си АКП, “ak” на турски означава “бял”, “чист”, следователно - “чиста партия”) е последната от серията партии, произлизащи от ислямистко движение, създадено през 60-те години. ПСР се окачествява като социално-консервативна партия, но отхвърля твърденията, че е ислямистка формация. ПСР обаче разкри повече място за религията в обществения живот, като част от усилията й Турция да стане по-демократична страна. Същевременно обаче продължава да има съмнения, че партията има скрита ислямистка програма (например наскоро бе одобрен нов закон за образованието, за който се смята, че насърчава религиозното образование).

3. Икономиката в Турция.

Възходът на Партията на справедливостта и развитието има по-малко общо с исляма, отколкото с разочарованието на избирателите от другите политически партии. Партията бе създадена през 2001 година и дойде на власт след кратък период, в който имаше два катаклизма.

Първият катаклизъм бе унищожителното земетресение от 1999 година в индустриализираната западна част на страната (загинаха около 18 хиляди души), след което доверието към властите бе разбито. Армията също бе критикувана заради бавните й действия при спасителните операции.

Вторият катаклизъм бе икономическата криза от 2001 година, при която турската валута загуби половината от стойността си.

На изборите през 2002 година, след като се увеличи разочарованието от старите турски партии, ПСР спечели изборите с 34 на сто от гласовете на избирателите. ПСР се справи още по-добре на следващите избори (спечели 47 на сто от гласовете на избирателите през 2007 и близо 50 на сто през 2011 г.).

4. Ататюрк освободи турските жени (но забрави да каже за това на мъжете им).

Всяка турска ученичка знае, че създателят на Турската република Мустафа ...

Публикувана на 04/22/12 22:22 http://e-vestnik.bg/14497/10-neshta-koito-ne-znaete-za-turtsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване