04/22/12 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Аню Ангелов: Разузнаването трябва да премине към изпълнителната власт

Има единодушно експертно мнение, че Националната разузнавателна служба (НРС) трябва да премине към изпълнителната власт, където има много по-силен контрол. Това заяви вчера министърът на отбраната Аню Ангелов пред БНР. Според него президентът няма нужния апарат, с който да управлява и контролира тази служба. Самият Първанов признал, че като президент не е контролирал финансите на НРС.
„Преди време назначих проверка там, която разкри нарушения във финансирането на тази служба. Сега тя е под пълен финансов контрол от Министерството на отбраната и Министерството на финансите. Когато тя бъде преподчинена, изпълнителната власт има всички механизми да управлява тази служба. Отдавна съм привърженик на промяна на подчинеността на тази служба“, отбеляза Ангелов. Той допълни, че оперативната дейност на всяка разузнавателна служба не трябва да е достъпна до хората. Контролът на разузнаването трябва да е върху контрола на финансите и изпълнението на задачи, обясни още министърът на отбраната.
Бившият разузнавач ген. Бриго Аспарухов пък обяви, че апетитите към службите, не само към НРС, са огромни. Той определи като обезпокоителен скандала за изтичане на средства от разузнавателната служба и подчерта крайната необходимост 22 години след промените да има закон за НРС. "Никой не се замисля необходима ли е тази служба в този вид, в този човешки ресурс - огромен раздут щат. Лично това ме учудва 20 години вече", подчерта Бриго Аспарухов. Разузнаването не може само да определя задачите си, разузнаването служи на правителството си и единственият, на който трябва да бъде подчинена тази институция, е правителството, добави Аспарухов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване