04/22/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Над 120 000 чехи поискаха оставка на кабинета заради мерките за икономии

Край на икономиите и оставка на правителството поискаха над 120 000 демонстранти в чешката столица в събота на фона на скандали за корупция, предаде „Дойче веле“. Протестите бяха организирани от профсъюзите и неправителствени групи и ако броят на участниците се потвърди, това са най-големите улични демонстрации от 23 години насам от падането на комунизма в страната. Полицията твърди, че на улиците е имало не повече от 90 000 души. Центристкото коалиционно правителство на Петер Нечас настоява, че мерките за икономии са нужни, за да се свали бюджетният дефицит под 3% от вътрешния брутен продукт. В събота премиерът заяви, че чувства „огромна отговорност страната му да не попадне в дълговата примка“.
Бъдещето на кабинета изглежда несигурно, след като миналата седмица няколко членове от младия коалиционен партньор „ Обществени дела“ оттеглиха подкрепата си, след като неформалният им лидер Вит Барта бе обвинен в даване на подкупи. Без тази партия правителството губи мнозинството в 200-местната долна камара на парламента. В управляващата коалиция, която дойде на власт през 2010 г., влизат още 2 консервативни - „Граждански демократи“ на Нечас и ТОП 09.
Възможни са предсрочни избори през юни, като редовните са чак през 2014 г. Последни проучвания сочат, че опозиционната Социалдемократическа партия би получила най-много гласове пред Комунистическата партия, докато демократите на Нечас ще останат трети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване