04/22/12 07:52
(http://radiomilena.com/)

Православната църква отбелязва Томина неделя

 Православната църква днес отбелязва втора Неделя след Пасха – Томина неделя, по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото възкресение.
Във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужва Света Божествена Литургия.
Денят се отбелязва в последната седмица на Великден и с него завършва празничния цикъл,съобщи Агенция Кросс.
В евангелските писания се разказва, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.
На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“ Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.
Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.
На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.
Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване