04/22/12 11:45
(http://radiomilena.com/)

СДС видя сделка между ГЕРБ и замесените в „Белене” лица от тройната коалиция

За последните десет години в основите на проекта „Белене” бяха налети над 1.4 млрд. лв. Призоваваме управляващите от ГЕРБ да си свършат работата докрай и най-късно до последния ден на месец май да представят пред обществото пълен одит на поръчките за милиони левове около строежа на централата. Това каза след изнесеното заседание на  Националния съвет на СДС  във Велико Търново лидерът на партията Мартин Димитров. Той бе категоричен, че е време в проверката да се включи и прокуратурата. Призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите органи, Инспекторатът на Министерството на финансите и одитните структури към Министерството на икономиката да излязат с конкретни доклади по извършената проверка на проекта „Белене”, допълни Димитров.

 

От СДС не крием смущението си от поведението на премиера Бойко Борисов и говорителите на прокуратурата. След гръмкото спирането на проекта „Белене” властимащите не спират да си прехвърлят отговорността за извършването на пълната финансова проверка и възлагането на обществените поръчки за избор на изпълнители, консултанти и дори банкови институции за финансиране на различните дейности.

Премиерът Борисов си изми ръцете с приетия в края на управлението на тройната коалиция Закон за амнистията, който пази министрите на ДПС, БСП и НДСВ. Текстовете на закона обаче важат за непредпазливи деяния, извършени до 1 юли 2008 г. Защо Борисов забравя, че тройната коалиция управлява до лятото на 2009 г.?  Защо разследващите органи не проверят дали има доказателства за умишлени престъпления, извършени от министрите на БСП и ръководството на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, които отговарят за проекта „Белене”?

Защо прокуратурата бяга от отговорност с думите, че не разполагат с нужния капацитет и разследването на сделките по проекта са извън техния капацитет? В същото време градският прокурор на София Николай Кокинов съобщава, че столичното обвинение разследва три договора, свързани с планираната електроцентрала – с консултанта на проекта „Делойт“, другият е с БНП „Париба“, а третият е с „Пътни строежи“ Велико Търново за изграждане на водопровод, посочи Димитров.

От СДС разполагаме с информация, че се разследва и още един договор. Сумите по всички тези договори надхвърлят 550 млн. лв. Защо се бави разследването по тези случаи, попита синият лидер и видя зад протакането сделка между управляващите от ГЕРБ и замесените в проекта „Белене” лица от тройната коалиция.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване