04/22/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Тадич се зарече да вкара Сърбия в ЕС до 5 години

Кандидатът за президент и лидер на Демократическата партия на Сърбия Борис Тадич обяви своята предизборна програма, залагаща на икономическо развитие на Сърбия и приключване на предприсъединителните преговори с ЕС за пет години, предаде сръбското радио B92. Програмата, включваща пет основни точки, предвижда развитие, базирано на земеделие, реиндустриализация, приключване процеса на приватизация, привличане на външни инвестиции и повишаване двойно на износа. В реч пред бизнесмени на 13-ия форум на мениджърите в Белград, Тадич подчерта, че следващите 5 г. ще са съпътствани с много предизвикателства и бъдещият президент трябва да има готова програма до 2017 г. Неговият план предвижда удвояване дела на износа в брутния вътрешен продукт за 5 години и отделяне на 6% от него за образование. Допълнителните инвестиции в образованието са част от икономическото възстановяване на Сърбия и се очаква така броят на висшистите да се удвои за пет години, отбелязва радиото.
Предвижда се и засилване на борбата с организираната престъпност, както и прилагането на множество мерки за борба с корупцията, включително и преразглеждане на съмнителните приватизационни сделки.
Последната точка от програмата е разрешаване на сложния конфликт с Косово с помощта на международната общност. "Чрез приемане на ситуацията и оставянето й в застой ние няма как да прогресираме. Осъзнавайки това, аз предложих план, който не залага нито на отцепването, нито на признаването на Косово", казва Тадич. Планът включва специален статут на Северно Косово, на сръбските църкви и манастири там, правото на косовските сърби на самоуправление, както и гаранция за сигурността им южно от река Ибър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване