04/23/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Мари Джоунс: “Дежа вю” е скок в паралелна вселена

Мари Джоунс. Снимка: личен сайт

Всички ние сме „били там, правили сме това”! Над 70% от хората са имали това преживяване – загадъчното чувство, наречено déjà vu, или „вече видяно”. Книгата „Феноменът дежа вю” представя теории и идеи за същността на това явление, запознава с близки срещи със смъртта и с други мистериозни аномалии на съзнанието, паметта и времето – интуицията, осъзнатото сънуване, телепатията, времевите зони.

Мари Джоунс и Лари Флаксман са автори на книгите „Феноменът дежа вю” (ИК „Кръгозор”), „11:11 The Time Prompt Phenomenon“ и „The Resonance Key“. Те са основатели на ParaExplorers. Джоунс е автор и на бестселъра „2013. Краят на дните или новото начало?“. Следват интервю с Мари Джоунс и откъс от книгата.

- Защо решихте да напишете книга за дежа вю - този феномен на съзнанието? Има ли достатъчно информация за дежа вю?

- Дежа вю е доста обсъждан феномен – и сред учените, и сред обикновените хора. В университетите из цял свят се правят много научни изследвания, свързани с тази загадка. От десетилетия дежа вю е обект на сериозни научни проучвания, а в общността на психолозите е тема, за която се говори от ХІХ век насам. И учените, и медицинската общност го приемат за реално съществуващ феномен. Решихме да напишем книга за дежа вю, защото винаги сме смятали, че човешкият мозък е крайната граница на всички открития. Според нас именно дежа вю е чудесна начална точка, от която да се предприеме едно по-велико пътешествие в дълбините на разума, мозъка и съзнанието. Колкото повече навлизахме в проучванията, толкова повече неща откривахме, които изискваха още задълбочени изследвания – в областта на възприятията, вярванията и възможностите за създаване на нова реалност, едновременно индивидуална и колективна.

- На практика почти всеки е имал усещане, че вече е бил на място, където се озовава за пръв път, или че преживява нещо, което му се е случвало и преди по абсолютно същия начин. Пишете за тези неща с много страст – може би защото се е случвало с вас или пък с някой ваш близък?
- Непрекъснато имам усещане за дежа вю, и то от много години. Винаги ми се е струвало, че това преживяване е много по-дълбоко, отколкото го представят обикновените тълкувания, според които то е нещо като засечка на паметта или някакво мозъчно отклонение. Мнозина от учените признават, че макар дежа вю да е проучвано от доста време и е изкуствено предизвиквано в участници в научни експерименти, и дори да знаем кои части на мозъка участват в този феномен, ние все още нямаме ясна идея какво представлява той и защо ни се случва. Едно е да опашеш някого с жици и електроди и да стимулираш темпоралния му лоб или района на хипоталамуса и да предизвикаш в него появата на дежа вю… И съвсем различно е да се опиташ да разбереш как това се случва във всекидневието и защо хора, които го изживяват по-често от другите, имат и други особени преживявания – като предчувствия или спомени за предишни животи.
Моите дежа вю изживявания винаги включват разговори. Когато ми се случва подобно нещо, мога буквално да предусетя следващата дума, която ще излезе от устата на човека срещу мен. Много хора с тази нагласа имат дежа вю за събития, които впоследствие са се случвали наистина. Някои хора разказват, че са сънували нещо, което се е случвало седмици по-късно, и по време на това действително събитие са изживявали класическо дежа вю, но са успявали да избегнат опасността заради по-ранния предупредителен сън. Най-голямата ми страст е изследването на човешкия ум. Ние все още не осъзнаваме напълно колко изумителни и неограничени са възможностите на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване