04/23/12 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата разследва АФП за предварително обявени резултати

Парижката прокуратура започна разследване във връзка с преждевременно пуснати публикации на предизборните резултати на президентските избори. Както съобщава в. “Фигаро“, на вниманието на правоохранителните органи са АФП, два белгийски и едно швейцарско издание, сайт от Нова Зеландия и белгийски журналист. Те са заподозрени, че са нарушили закона от 1977 г., който забранява обявяването на прогнозни резултати от вота преди 20.00 ч парижко време, когато спира гласуването. Целта е такива предварителни проценти да не влияят върху избирателите. Ако някоя медия наруши закона и бъде призната за виновна, тя ще бъде глобена със 75 000 евро.
АФП уточнява, че обикновено резултати от екзит пол стават известни още в 19.00 ч. Те са получени от избирателните участъци в малки провинциални градчета, където хората гласуват по-рано и секциите затварят към 18.00 ч. От агенцията бяха уверили, че няма да пускат прогнози на чужди издания, които отказват да се подчинят на френския закон за забрана.
„Фигаро“ отбелязва, че в течение на неделния ден информация за предварителни резултати от изборите се появи и в социалните мрежи, като имената на кандидатите са били заменени с псевдоними. Не е ясно какви могат да бъдат санкциите в тези случаи.
Президентът Никола Саркози се изказа преди време против това ембарго, като обяви закона за остарял. Според него тази забрана е една от „формите на лицемерие“. В същото време обаче държавният глава потвърди, че законите трябва да се спазват.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване