04/23/12 19:31
(http://e-vestnik.bg/)

Разрушават “Златна перла” край Варвара

Събарят “Златна Перла”

от Асен Йорданов, Атанас Чобанов, “Биволъ”

След падането на тоталитарния кмет на Царево и любимец на Тодор Живков – Петко Арнаудов, пада неспасяемо и неговото най-видно и запомнящо се творение – ваканционното селище “Златна перла”. То беше построено по криминален начин на територията на Природен парк “Странджа” преди петилетка и половина.

“Златна перла” се появи южно от Царево, в местността “Дълбоки дол”. В началото на 2006 г. експертът Иван Камбуров от природния парк, с ужас забелязва багери и тежка техника, която дълбае терен на първа линия до брега в близост до с. Варвара. Всички опити на ръководството на парка да получи повече информация от Община Царево остават напразни, а строителството продължава с пълна пара. Докато се подготвят документите и жалбите, грубият строеж е започнал, а теренът от около 10 дка е тотално съсипан. Унищожени са завинаги местообитания на редки растения и животни, някои от които в Червената книга на Европа.

Оръжейният търговец Младен Мутафчийски прави първа копка на Арапя.

От община Царево обясняваха, че имат всички надлежни документи, въз основа на които е било издадено разрешение за строеж на името на новопоявилата се фирма инвеститор “КРАШ 2000″ ООД, представлявана от Бехтишен Казанджиева и Емил Иванов. Парите идват от кредит отпуснат от Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ срещу залог на бъдещото строителство. Вследствие на обществена и медийна реакция срещу подобни действия в природен парк, Кметът на Царево Петко Арнаудов проговори публично. Той заяви, че тогавашният зам.министър на МОСВ Йордан Дардов е издал съгласувателно писмо, разрешаващо строителство в защитената територия. Изплашен, от надигналия се международен скандал обаче, Дардов отрече. ВКП започна проверка под надзора на шефката на инспектората Малена Филипова, която доказа, че писмото на Дардов е фалшификат. Подписът не е на зам.министъра, а изходящият номер на “документа” от МОСВ, отговаря на съвсем друга кореспонденция. Въпреки тежките улики за углавно престъпление, кметът Арнаудов и юристът му Евгени Мосинов, отказаха да отменят издаденто порочно строително разрешение и да дадат информация как точно се е появило криминалното писмо в Община Царево.

Фалшификатът никога не е пристигал официално по пощата, нито по факс и дори не е бил никога входиран по надлежния ред в общинската документация. По това време на власт бе правителството на Сергей Станишев, а Арнаудов и Мосинов са известни ветерани-активисти на БКП/БСП и близки приятели с екс-премиера. Прокуратурата се задоволи с това да хвърли вината на починал служител на МОСВ и да приключи бързо случая, без да разкрие престъплението докрай. Според източници на “Биволъ”, писмото с подправения министерски подпис е било занесено на ръка лично от Евгений Мосинов на Експертен съвет, когато се е обсъждала преписката за “Златна перла”. Мосинов никога не беше разследван, въпреки конкретните сигнали, подадени до прокуратурата от журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов, за разнищване на това грозно престъпление и привличане под отговорност на виновните лица.

Документът с фалшивия подпис.

Вместо да бъдат изправени пред Темида, управляващите червени гаулайтери в Царево, не само че не спряха незаконния строеж, но за да го узаконят започнаха административни дела за премахването въобще на целия Природен парк “Странджа”. По това време журналисти и медии, позволили си да водят разследвания за тъмните злоупотреби по Южното Черноморие, бяха подложени на заплахи и рекет да спрат с публикациите си. Мутри нахълтаха посред бял ден в редакцията на в-к “Политика”, който беше започнал поредица от статии на тема: “Парк Странджа”. Репортерката Мария Николаева бе дръпната и заплашена пред ...

Публикувана на 04/23/12 19:31 http://e-vestnik.bg/14506/razrushavat-zlatna-perla-kray-varvara/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване