04/23/12 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Установиха нарушения при строителството на "Струма"

Различни нарушения са констатирани при проверки на строителните фирми, ангажирани с изграждането на автомагистрала „Струма”, съобщи пред радио „Фокус” инженер Александър Крумов, началник на отдел „Инспекция по труда” в Кюстендил. Става въпрос за проблем, свързан с използването на строителната техника, както и при извършването на изкопни работи. При направените проверки са установени изкопи на дълбочина от над 6-7 метра, които не са били укрепени съгласно наредбите. В резултат на това на преките ръководители на обектите са съставени актове за административни нарушения. „Потърсихме отговорност и от работещите на обектите, които си бяха позволили да се возят в кофата на фадрома. Целта им бе да спестят ходенето пеш, но това нещо е недопустимо и предполага рискове от злополуки”, каза Крумов.
Той допълни, че присъствието на трудовите инспектори на строящото се магистрално трасе ще бъде почти непрекъснато. Целта е предотвратяването на нежелани инциденти. „Обектът е тежък, работата ще се увеличи, защото сроковете за приключване приближават, а това ще доведе до хвърлянето на повече техника и работници. На този обект се извършват и определени дейности с изграждането на бетонни конструкции, кофраж и изкопи, а това води до наемането на допълнителни изпълнители, което често води до допускането на грешки”, каза Крумов.
На 5 април беше даден стартът на строителството на лот 4 от магистралата - участъка Сандански - Кулата. Фирмата-изпълнител е гръцката “Актор”. Дължината на лот 4 е 15 км. Договорът за строителство бе подписан на 19 март . Стойността му е 55 980 000 лева. Строителният надзор ще осъществява "Пътинвестинженеринг" АД с договор за 297 016 лв.
В момента няма точни данни колко ще струва ремонтът на магистрала „Тракия“ при Пазарджик, обясни строителният министър Лиляна Павлова. Планира се фактическите дейности да започнат следващата година, а средства ще се отпуснат от националния бюджет. Най-евтин ще е ремонтът, ако се прави с машина, която издълбава асфалта, преработва го и го поставя. През май ще започне аварийното запълване на дупките по трасето, а успоредно с това ще се проектира и рехабилитацията. Строителният министър обясни, че крайният срок за изготвяне на плановете е септември, защото тогава са обсъжданията на бюджета за 2013 г. Най-малко 15 км трябва изцяло да се обновят, допълни Павлова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване