04/24/12 06:53
(http://radiomilena.com/)

HSBC: 146 лв. за мегаватчас минимална цена на тока от АЕЦ „Белене”

Консултантът на Българския енергиен холдинг – британската банка HSBC, предостави доклада, който съдържа ценови варианти за електроенергията у нас със или без построяването на АЕЦ „Белене”, съобщава БНР, цитира агенция КРОСС. Ако запазим сегашната си енергийна политика и не построим АЕЦ „Белене”, това е среден вариант – нито най-евтин, нито най-скъп. Това се чете от графиките в анализа на HSBC. Според експертите, минималната цена на тока от АЕЦ „Белене” за 60-годишната експлоатация на централата би била близо 75 евро за мегаватчас или 146 лв. За сравнение – по данни на ДКЕВР, цената без ДДС на произвежданата електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” е 15.30 лв. за мегаватчас.

 

 

За анализа си банката е използвала данни от руската компания „Атомстройекспорт”, от предишния консултант на НЕК за проекта „Уорли Парсънс“ и от АЕЦ „Козлодуй”. В документа се казва още, че заради липса на достатъчно финансова информация, банката е направила допускания с илюстративна цел.

 

В края на анализа си, HSBC посочва, че по никакъв начин не цели да провокира купуването, продаването или имитирането на каквито и да е финансови инструменти и не иска мнението й да бъде прието за окончателен съвет. Анализът струва на правителството 2 млн. евро.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване