04/24/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Китайските милиарди скоро няма да засипят Източна Европа

Безпрецедентният търговски форум в Полша на китайския премиер Вън Цзябао с колегите му от посткомунистическата Централна и Източна Европа показва, че районът влиза по-сериозно в полезрението на Пекин.
Инвестициите на Китай в тези страни са възлизали на твърде скромните 622, 4 милиона евро за периода 2004 – 2010 г. За миналата 2011 г. според китайския посланик в София Гуо Йеджоу капиталовложенията на страната му в България са „скочили“ 4 пъти, но от мизерните 16 милиона до 70 милиона долара. Форумът в Полша вероятно ще произведе обещания за нови инвестиции, но китайските милиарди скоро няма да се изсипят над Централна и Източна Европа въпреки червените килимчета, както пише АФП, разстлани пред Вън Цзябао. Икономическата стратегия на Пекин е дългосрочна и разглежда посткомунистическите страни само като трамплин за Западна Европа, както се вижда и от плановете на автомобилния завод в Ловеч – евтино сглобяване в бедна България и търсене на пазари за добавена стойност на Запад.
А преди четвърт век ролите бяха разменени – китайците бяха бедни, канеха всякакви инвеститори и по-далновидните си спечелиха здрави позиции. След това в Източна Европа започна нескончаемият преход, докато китайците стъпиха на крака, до голяма степен благодарение на западните инвестиции, и днес отново се сещат за района.
Но по-добре късно, отколкото никога.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване