04/24/12 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Никой не вярва на примирието в Сирия

Ройтерс

Едва първите наблюдатели на примирието стъпиха миналата седмица на сирийска земя и противниците на Башар Асад започнаха да обсъждат вероятността за провал на мисията им и да предупреждават за наказателни мерки срещу сирийския президент.

Емирът на Катар даде на “дефектното” примирие три процента шанс да просъществува, а американски висши представители, изтъквайки неспиращия обстрел по бунтовническите позиции, поставиха въпроса струва ли си изобщо да се изпращат още наблюдатели в Сирия.

Франция заяви, че не вярва в примирието, понеже Асад не е искрен, и дори генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че Сирия трябва да демонстрира, че държи да има мир.

Но въпреки съмненията и скептицизма към частичното примирие, въпреки проточилите се спорове около създаването на надеждна наблюдателска мисия, критиците на Асад знаят, че нямат кой знае какви други средства за прекратяване на насилието в Сирия.

Те все още не желаят да обмислят използването на военна сила. В същото време се сблъскват със съпротивата на Русия и Китай срещу налагането на санкции на ООН на Сирия. При това положение не разполагат с особени дипломатически ходове за оказване на натиск в подкрепа на шумната си риторика срещу сирийския лидер.

Примирието, договорено от международния посредник Кофи Анан, влезе в сила миналата седмица. Сирийски активисти твърдят, че Сирия го нарушава, като обстрелва град Хомс и други бастиони на опозицията, като не изтегля тежкото въоръжение от градовете.

Правителството казва, че бунтовниците са извършили поне три големи бомбардировки и са убили десетки хора.
Въпреки песимизма, засилва се убеждението, че Асад може да бъде свален в близко време единствено чрез военна интервенция, но повечето страни са твърдо против това, казва Джулиън Барнс-Дейси от Европейския съвет за международни отношения. Не съм убеден, че САЩ и Европа биха искали да отменят наблюдателската мисия и да обявят, че плана на Анан се е провалил напълно без алтернативна възможност за действие, отбелязва той.

Срещата “Приятели на Сирия” в Париж определи мирния план на Анан като “последна надежда” за избягване на реална гражданска война след 13 месеца сътресения, при които според ООН силите на Асад са избили най-малко 9000 души.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова Съвета за сигурност на ООН да подготви резолюция за санкции, чрез които да се засили натискът върху Асад, за да бъде накаран да се подчини на примирието и да приеме пълноценна наблюдателска мисия.
Клинтън обаче призна, че каквато и да било резолюция за санкции на този етап ще бъде блокирана от Русия, която е в близки военни отношения с правителството на Асад и заедно с Китай наложи вето на две по-ранни проекторезолюции срещу Дамаск.
“Скептичен съм, че може да има жизнеспособен “план Б”, който да се обсъди в Съвета за сигурност. Пречка за това е съпротивата на Русия”, казва Барнс Дейси.
Предупрежденията на Запада и Арабските страни целят да поддържат натиска върху Асад да спазва примирието, но пороят от песимистични изказвания може да саботира мисията преди още да е заработила пълноценно.
“Жалко е, че някои страни не подкрепят изцяло плана. Ако твърдите, че шансът е 3 процента, това още повече намалява вероятността за успех”, казва западен дипломат в района.
Саудитският външен министър принц Сауд ал Фейсал, който заедно с Катар призова да се достави оръжие и финанси на противниците на Асад, каза в Париж, че докато насилието продължава, чуждестранните сили би трябвало “най-малкото… да помогнат на сирийците да се защитят”.
Но подобно на други сили, въвлечени в сирийската криза, сред които е и съседна Турция, страните от Персийския залив може да не успеят да подплатят силните си изказвания с действия и така планът на Анан да остане единственият жизнеспособен вариант.
“Предвид пълната липса на одобрение за американска интервенция, ...

Публикувана на 04/24/12 21:51 http://e-vestnik.bg/14520/nikoy-ne-vyarva-na-primirieto-v-siriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване