04/24/12 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът Борисов и президентът на ЕС Ван Ромпуй обсъждат енергийната политика

Президентът на Европейският съюз Херман ван Ромпуй днес следобед заедно с премиера Бойко Борисов ще бъдат обсъдени въпроси за ролята на България в енергийната политика на ЕС. Ромпуй пристига на официално посещение у нас. Министър-председателят Бойко Борисов ще го запознае с възможностите за диверсификация на доставките на природен газ, като ще поиска от Общността финансова и експертна помощ. Щего запозная с нашата идея за доставки на газ от Азербайджан през Грузия и нейните пристанища до български пристанища. В зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газа, или това са само лозунги, посочи Борисов, цитиран от агенция Фокус. Въпреки хилядите приказки, които съм чувал, за диверсификация, няма друга реална възможност освен тази, допълни той. Веднага след срещата с Ромпуй Борисов заминава на двудневно посещение в Азербайджан на 26 и 27 април. В Баку той ще запознае колегите си с идеята за диверсификация на доставките на газ за Европа. Според Борисов, ако Грузия успеят да направят терминал на пристанището им Поти, имат граница с Азербайджан, там има огромни находища на газ, които може да бъдат транспортирани през Грузия, Черно море до България и съответно - до Европа.
Борисов ще запознае президента на ЕС Ван Ромпуй с политиката на България в областта на възобновяемата енергия, както и активното ни участие в проекта за трансевропейския газопровод "Набуко".
По време на разговорите ще бъде засегната и позицията на страната ни за акцизните ставки на дизеловото гориво. Според енергийния министър Делян Добрев не е необходимо да се прибързва с увеличението на налога.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване