04/25/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

КСНС вади спецслужбите от "сивия сектор"

До април 2013 г. Народното събрание трябва да приеме общ устройствен закон за национална сигурност, заедно с устройствените закони за Националната разузнавателна служба (НРС), Националната служба за охрана (НСО) и военното разузнаване. Такова решение бе взето вчера на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, което продължи близо четири часа. На него присъстваха президентът, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, военният министър Аню Ангелов. Както е по закон, в КСНС участваха и председателите на парламентарните групи, като на вчерашното заседание по неясни причини отсъстваше единствено лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.
До декември т.г. четирите проектозакона трябва да бъдат изработени от Министерския съвет и да бъдат внесени анблок за разглеждане в парламента. Целта е да не се работи на парче и законите да имат съгласуваност помежду си, обясни държавният глава Росен Плевнелиев на брифинга след заседанието.
Службите бяха в сивия сектор, НРС и НСО действаха без закон, каза Росен Плевнелиев. По неговите думи спецзвената години наред не функционирали в единно правно пространство и не са били подложени на ефективен контрол от гражданите и парламента.
Премиерът Бойко Борисов благодари на всички партии за постигнатия „абсолютен консенсус“. 22 години след революцията няма закони за службите и е ясно защо, каза още той. Борисов се ядоса на журналистическо питане – окончателно ли е отпаднало предложението да бъде назначен отделен вицепремиер, който да координира спецзвената. „Безобразие е да се задава такъв въпрос!“, заяви той и обясни, че това никога не е било обсъждано. Това не беше съгласувано с мен, а тези, които го предлагаха, вече са отстранени, заяви Борисов, визирайки Румен Миланов, който в понеделник бе уволнен от БОРКОР и съветническите постове в МС.
Президентът Росен Плевнелиев коментира слуховете, че с новите правила вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще концентрира в себе си голяма власт. Според публикации в медиите Цветанов щял да контролира Съвета за сигурност към МС вместо министър-председателя. „Нека да е ясно – Съветът за сигурност е звено, което съществува от много години, и то е подчинено на премиера“, каза Плевнелиев. По неговите думи е бил постигнат политически консенсус, че министър-председателят в никакъв случай няма да може да делегира права на друг по отношение управлението на този съвет.
По втория въпрос, обсъждан на КСНС вчера – енергийната сигурност, единствено БСП не е съгласна с взетите решения за развитие в сектора. Причина за това е отказът от АЕЦ „Белене“, обясни лидерът на социалистите Сергей Станишев. Той каза, че одобрява идеите за диверсификация и енергийна ефективност, но не може да се съгласи с отпадането на проекта за втора атомна централа.
Бойко Борисов отново каза, че самата БСП е виновна да няма окончателен договор за „Белене“. Приоритет за всички партии е да се удължи животът на V и VI реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и чрез енергийна ефективност да се намали потреблението с 1000 мегавата, разясни премиерът. По неговите думи, ако се наложи, площадката на „Козлодуй“ може да приеме освен VII, но дори и VIII реактор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване