04/25/12 19:38
(http://radiomilena.com/)

Кунева към Борисов: Каня ви на дебат

„България на гражданите” е политически проект, който е станал такъв в нощта на последните президентски избори. Това обяви на пресконференция във Велико Търново председателят на сдружението Меглена Кунева, предаде агенция КРОСС. Тя припомни, че тогава е отказала да подкрепи един от двамата останали кандидати – на ГЕРБ и на БСП. В отговор на въпрос – дали сдружението ще се превърне в партия, Кунева отговори, че на изборите за президент е било възможно да се яви без партия, но при парламентарни избори, по закон, това не би било възможно.

„Над един милион имаше на големия митинг през 1990-та година на „Орлов мост”. Нашата амбиция е да върнем това мнозинство, да го направим устойчиво и да го разширим”, допълни Кунева. Тя призова премиера Бойко Борисов на дебат по всички теми от управлението на страната.

Учредителят на „България на гражданите” Даниел Вълчев коментира, че дори и да се стигне до създаването на партия, гражданското сдружение ще продължи своята дейност. „Дали има смисъл от създаването на политическа партия ще стане ясно след приключването на обиколката на страната”, посочи Вълчев, а Кунева допълни: „Стига правителството да не ни принуди да се забързаме, защото няма яснота как ще изкараме предстоящата много тежка зима”. „Не се притесняваме от избори, защото сме политически проект. Ние подкрепяме хората, които са готови да поемат отговорност за себе си и за другите. Разчитаме на власт, която да ни даде възможност да върнем властта на гражданите”, каза още председателят на „България на гражданите”.

„Финансова институция като Париба, в която участие има френската, държава не би позволила да одраска репутацията си”. Така Меглена Кунева отговори на въпрос по повод твърденията на депутата Яне Янев за наличието на конфликт на интереси заради участието й в Обществения борд на банката. „Активите на тази банка са съизмерими с бюджетите на някои държави, а аз съм първият източноевропеец, който е поканен в този борд. Там съм с одобрението на Съвета на комисарите на ЕК”, каза още Кунева и попита: „Защо не се коментира, че днес първият български еврокомисар има толкова високи позиции сред Европейските неправителствени организации?” Меглена Кунева припомни, че е председател на борда на Европейския политически център, че е председател на Групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, а от един месец е и почетен президент на Европейската служба за гражданско действие.

 

„Янев е част от менажерията на г-н Борисов, в която, подобно на мафиотския ритуал за да целуне някой пръстена на Господаря си, първо трябва да унищожи негов опонент. Нападките идват от Борисов”, изтъкна Кунева и припомни, че „вече 11 години е в публичния живот и не е нужно да легитимира себе си през когото и да е било”.

На срещата с обществеността на Велико Търново Меглена Кунева представи и лицата на „България на гражданите” за региона. Това са Ангел Янчев, магистър по политология, Мария Илчева, консултант по европейски проект, д-р Красимир Попов, адвокат Илияна Димова и Валентина Дянкова – преподавател по български език. Меглена Кунева изрази и специална благодарност към членовете на Инициативния комитет от Велико Търново за подкрепата в президентските избори.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване