04/25/12 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Октоподът на Санадер - процесът срещу бившия премиер

Балкански лидери, обвинявани в престъпления: Бойко Борисов, Мило Джуканович (Черна Гора), Хашим Тачи (Косово), Иво Санадер (Хърватия), Адриан Нъстасе (Румъния). Снимки: сайта ГЕРБ, БТА

Макар че процесът срещу бившия хърватски премиер Иво Санадер може да се смята за голяма крачка в борбата против корупцията, хърватските граждани не ликуват. Те са заети с търсене на изход от кризата и с борба за просто оцеляване.

“Процесът на века” и “Майка на всички афери” са само някои от заглавията, с които хърватските журналисти описаха процеса за ограбване на държавни предприятия от някога любимия премиер Иво Санадер. Освен него на подсъдимата скамейка са още четирима души, както и партията, ръководена някога от Санадер - Хърватската демократична общност (ХДО), доскоро недосегаема политическа организация, която според обвинението също щедро се е облагодетелствала от държавните пари.

На външните наблюдатели процесът срещу до неотдавна най-могъщия човек в държавата и срещу самата партия, която я е създала, им се струва достатъчна причина за оптимизъм и връщане на доверието в правосъдието. Хърватските граждани обаче не мислят така.

Ненад Закошек, политолог и декан на загребския факултет за политически науки (ФПН), отличава реакциите на гражданите от реакциите на професионалистите и експертите в областта на демократичните институции и правовата държава. В разговор за Дойче веле той обяснява, че процесът е закъснял, преди всичко заради политическата намеса в правосъдието, и гражданите са скептични, допускайки възможността бившият премиер, макар и сочен като виновен от бившите си сътрудници, може все пак някак да се измъкне.

Така че процесът е поправителен изпит за правосъдието. Според проучванията на ФПН хората не вярват на хърватските съдилища, което не е трудно да се разбере предвид многобройните случаи на корумпирани съдии. “Това е ипотека, която не трябва да се забравя, но събитията през последните три години показват, че Държавната адвокатура и редица съдилища могат да работят независимо”, казва Закошек.

Втора голяма причина за равнодушието трябва да се потърси в общата обществена депресия и загриженост за икономическата ситуация и за последиците от кризата, причинена отчасти и от корумпираната власт на Санадер. Обществото е приело, че правителството действа отделно от правосъдието, за което се очаква най-сетне да функционира самостоятелно, казва политологът. Затова повечето очаквания са насочени към правителството на премиера Зоран Миланович. И след първите 100 дни управление хората все още очакват от него да намери добър начин за разпределяне на тежестите и решения за излизане от тежката икономическа ситуация.

Дражен Райкович, журналист и автор на книгата “Как Иво Санадер окраде Хърватия”, също смята, че процесът срещу Санадер не е предизвикал катарзис, нито е преломен момент за оптимизма в Хърватия, преди всичко заради неизвестността и страха за собственото оцеляване на хората. “Съденето на Санадер за 31 милиона куни по никой начин не може да покрие щетите, които са нанесени при неговия шестгодишен мандат и които аз оценявам най-малко на 100 мирлиарда куни.”

Авторът казва за Дойче веле, че разследването още не се е и докоснало до корупционния октопод на бившия премиер и твърди, че “главните играчи” още са на сцената. “От другата страна на слабата държава са олигарсите, банките, финансовите гиганти и силните строителни лобита, извлекли огромни дивиденти от бизнеса със Санадер. Никой от тях не е подведен под отговорност, а тази структура още съществува. Затова наистина не знам откъде гражданите могат да черпят оптимизъм”, казва Райкович.

За разлика от сдържаните хърватски граждани чуждестранните медии все пак виждат в процеса кълнове на позитивни промени, но според професор Закошек това се дължи на факта, че техните интерпретации са по-близо до реакциите на специалистите и анализаторите, които се занимават с функционирането на демократичните институции.

“Ако Хърватия по нещо прилича на другите балкански страни, а може би и на бившите социалистически страни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване