04/25/12 19:26
(http://www.klassa.bg/)

Строим блок IX и X на ТЕЦ "Марица-изток 2"

Обмисля се строителството на IX и X блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев, след като отхвърли твърдението за подготвяна скрита приватизация на ТЕЦ-а, както обявиха преди два дни от Коалиция за България. По думите на Добрев изграждането на двата нови блока можело да стане с кредити, които ТЕЦ-ът да вземе. Анализите на БЕХ от началото на тази година обаче показали, че това е много рисков вариант. „Другата възможност е V и VI блок да бъдат отделени в отделно предприятие, в което да бъде включен стратегически инвеститор, за да може новото дружество да има достатъчно финансов ресурс, за да построи двата блока“, обясни Добрев. Той обеща, че ще представи идеята на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, където се обсъждаха различни аспекти на сигурността на България, в това число и на енергийната.
Министър Добрев отхвърли информацията, че се готви тайна приватизация на цялата ТЕЦ „Марица-изток 2“. „Единственото, което се коментира, е продажбата на 20% от Българския енергиен холдинг. Все още се обмисля дали те да бъдат продадени чрез процедура за първично публично предлагане или на стратегически инвеститор“, обясни енергийният министър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване