04/26/12 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Край на дипломацията в Сирия

Вече 13 месеца в Сирия продължават кръвопролитията и явно изнервен от безизходицата, френският външен министър Ален Жупе заяви вчера, че ако не се постигне мирно решение в най-кратки срокове, може да се наложи военна намеса. Анкара пък заплаши, че ще активира чл. 5 от Договора за НАТО.
Опитите за политическо решение на кризата се оказаха загуба на ценно време, измервано в човешки животи. Реално няма прекратяване на огъня, наблюдателите още не са пристигнали, а Дамаск отсега спъва работата им.
Проблемът е в липсата на политическа воля у режима в Дамаск. Диалог може да има, когато и двете страни са склонни да преговарят и са готови на отстъпки, докато Асад иска едностранна победа. Без военни или икономически лостове, които да окажат натиск за отстъпки, до диалог няма да се стигне.
Истинският въпрос е кой може да окаже такъв натиск на режима? Съветът за сигурност на ООН е блокиран от перспективата за вето от двама постоянни членове. Едностранната интервенция рискува да доведе до намесата най-малкото на Техеран, за който Асад е важен съюзник.
В този план изявлението на Ердоган за активиране на чл. 5 от Договора на НАТО може да е начин да се намери легална обосновка за интервенция в Сирия или поне да се окаже натиск върху Дамаск за започване на реални преговори. Готова ли е Турция за толкова решителна намеса? Анкара има предостатъчно религиозни, исторически и хуманитарни причини, а и от началото на кризата й се наложи да приеме десетки хиляди бежанци. Идните седмици ще покажат дали тези мотиви са достатъчни, за да се започне такава авантюра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване