04/26/12 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Париж ще поиска военна операция, ако наблюдателите не успеят

Франция ще настоява за резолюция на ООН, с която да се разреши употребата на военна сила в Сирия, ако мисията на наблюдателите не проработи, заяви външният министър Ален Жупе пред АФП. Планът на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан е на път да се провали, но нещата още могат да се решат чрез преговори, “ако 300-те наблюдатели се разположат бързо”, смята той. Жупе посочи 5 май, датата на следващия доклад на Анан за мирния процес, като “момент на истината”. Ако мисията на ООН не работи, международната общност няма да може да търпи “предизвикателството на режима”, добави той.
Жупе призна, че подобна резолюция вероятно ще срещне ветото на някои от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, като Китай и Русия. Той обаче подчерта, че “режимът в Дамаск не зачита направените ангажименти”, а репресиите в страната продължават. “Това не може да продължава вечно”, заяви той след среща със сирийската опозиция, като изрази надежда Русия да промени позицията си. Планът на ООН предвижда бързото разполагане на 300 наблюдатели за прекратяването на огъня, но пристигането на първите 100 може да отнеме месец. В момента на терен са само 11 наблюдатели. Дамаск отказва да приеме наблюдатели от групата „Приятели на Сирия“, която подкрепи опонентите на режима.
В същото време турският премиер Реджеп Ердоган предупреди Сирия да не нарушава отново границата между двете държави, предаде “Хюриет”. Ако нарушенията продължат, Анкара ще отговори и може да активира чл. 5 от договора на НАТО, който предвижда колективна отбрана при нападение срещу страна член. “Надявам се, че нещата няма да стигнат дотам”, подчерта Ердоган. Той подкрепи пълното прилагане на плана на Кофи Анан, но посочи, че за наблюдение на прекратяването на огъня в цяла Сирия ще бъдат необходими 2-3 хиляди наблюдатели. Говорител на руското външно министерство изрази тревогата на Москва от плановете за задействане на чл. 5. Въвличането на други актьори може да дестабилизира обстановката, добави той.
Над 70 души са загинали при експлозия в Хама вчера, резултат на обстрел с артилерия или ракети, съобщиха активисти. Според държавните медии убити са само 16 души.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване