04/26/12 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния гледа на запад… засега

в. Ромъния либера

Жандармерист с балон във формата на сърце стана символ на румънските протести. Снимка: БТА

По покана на премиера Михай Ръзван Унгуряну президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой беше очакван в сряда в Букурещ, за да се обърне към румънския парламент по повод авършването на седем години от подписването на договора за присъединяване на страната към ЕС.

Преизбран наскоро на поста председател на Европейския съвет, той остава - в тон с коледния подарък, който поднесе на световните лидери - убеден привърженик на философията на щастието, възприемайки измерването му на национално ниво за индекс, по-точен от класическия БВП.

Като се имат предвид икономическите проблеми на Европа, теориите за щастието и вече станалият прочут индекс “Happy Planet” идват безспорно в подходящия момент. Малко вероятно е обаче ван Ромпой да има под ръка лесни решения за Румъния. Но ако философията му успее да накара румънците да понасят многобройните си тежести с още по-голям стоицизъм, тогава президентът на ЕС ще може да се гордее с поне един принос към каузата на европейската интеграция.

Междувременно първият дипломат на Румъния Кристиан Дяконеску изглежда се отказа от една азиатска обиколка - иначе дълго подготвяна - за да се концентрира върху европейски въпроси. Вярно е, че независимо от икономическите договори, та били те и мащабни, подписани евентуално в съответните източноазиатски страни, това пак нямаше да има значение за новинарските емисии на румънските телевизии - особено в една година на избори.

Затова министърът на външните работи предпочете да предприеме едно двудневно официално посещение в Германия. Позицията на Берлин по теми като присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство през тази година и запазването или вдигането на Механизма за сътрудничество и контрол имат голямо значение.

Ако по въпроса за Шенген ръцете на Германия са относително вързани заради ината на иоландците, това не се отнася за въпроса за наблюдението над правосъдието. В този случай думата на Германия - впрочем основния търговски партньор на Румъния - ще тежи много на везната, но не се очаква икономическият и политически двигател на ЕС да затвори очи за недостатъците на страната в борбата с корупцията и укрепването на правовата държава.

Следователно, пълното вдигане на механизма за сътрудничество и проверка изглежда малко вероятно, като се очаква същината му да бъде запазена под една или друга форма.

В стила на въздържаността, посолството на Германия в Букурещ, намиращо се от 2009 г. под ръководството на опитния дипломат Андреас фон Метенхайм, стана от известно време по-гласовито по въпроса за корупцията, както и за реформите в съдебната система. В момента подкрепя организирането в началото на май на голяма конференция на Румънско-германската търговска и промишлена камара, посветена включително и на осигуряването на по-голяма прозрачност на механизмите и процедурите на обществените поръчки и харченето на държавни пари.

В мандата на бившия министър на образованието Даниел Фунериу, представителите на Германия се включиха в подкрепата на инициативата му за въвеждане на програми за професионална квалификация за серия от професии - ключов аспект за Румъния, ако иска да привлече качествени инвестиции.

А големите германски концерни и многобройните средни предприятия, представени в Румъния, продължават да доставят от тук висококачествени индустриални продукти до всички краища на света, като много от тях залагат в момента на разширяване на бизнеса си в Румъния.

Букурещ от месеци се нарежда сред най-гласовитите поддръжници на фискалния пакт, лансиран от германския канцлер, чрез който Ангела Меркел се надява да върне ЕС в ерата на уравновесените бюджети. Румъния няма обаче как да се измъкне незасегната от политиката на икономии в дългосрочен план, наложен от ЕС на средиземноморските страни въз основа на стратегията, замислена в голяма степен в Берлин.

Перспективите за регенерация и икономически растеж продължават да бъдат ограничени в ...

Публикувана на 04/26/12 21:21 http://e-vestnik.bg/14540/rumaniya-gleda-na-zapad-zasega/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване