04/27/12 08:04
(http://radiomilena.com/)

Голямата награда на „Бургаски изгреви” „литва” за Литва

Вторият ден от театралния фестивал „Бургаски изгреви” завърши с часът на журито.  След последния изигран спектакъл от извънучилищните състави, които се изявяваха в първите два дни на театралните празници, журито с председател Пейо Пантелеев и членове Елка Василева и Иванка Янкова произнесе тежката си дума и връчи своите награди. Голямата награда за великолепното си и издържано представяне получи задграничният  гост – театър „Вилколакис” от гр. Каунас – Литва. Младите актьори представиха „Овчарката и коминочистачът” – сценична адаптация по приказката на Ханс Кристиян Андерсен и впечатлиха както  с яркото си  сценично присъствие, така и със сценография и оригинална режисура.  Научихме, че „Вилколакис” на литовски означава  „добър вълк върху облак”, че град Каунас е втори по големина в Литва, че на спектаклите на младите актьори се влиза с билети, които обикновено свършва месец преди датата на представлението. И още – че всички – и деца, и големи, които работят с тях – режисура, сценография, музикално оформление, художници са неизлечимо заразени с  вируса „театър”…. Което, впрочем, в известна степен се отнася и за всички участници във фестивала.

Наградата на журито за режисура отиде при Румен Велев за постановката му „Службогонци”, а самият спектакъл получи пластиката „Бургаски изгреви” за цялостно изграждане.

Третата статуетка заминава за София. Тя бе връчена на ДЮТС „Юлий” при столичното  читалище „Раковски” за драматургичната композиция „Тази любов” , постановка на Велислава Мастикова и Даниела Арнаудова.

Специална награда „Прощъпулник” получи детска театрална формация „Усмивка”  за „Хитър Петър” с режисьор Румяна Кралева. Най-малките артисти получиха и наградата на Община Бургас, която им връчи лично заместник кмета по образование и култура Йорданка Ананиева.

Няколко приза получиха възпитаниците на Станимир Карагьозов от детска театрална школа „Талантино” при Военен клуб – Бургас: три от наградите за актьорско майсторство си завоюваха Теодора, Стела и Николина с изключителното си превъплъщение във вещици в „Болен здрав носи”, талантът на Емил също не остана незабелязан, а ръководителят на школата бе отличен за изключително авангарден похват при реализиране на спектакъла „Златната рибка”.

Отличен бе  добрият прочит на драматургичен материал и впечатляващата актьорска игра  на Арт театър  при МЦ – Хасково, които впечатлиха с камерния спектакъл „Пергамон”. Режисьорът Румяна Георгиева се качва на сцената още два пъти – да получи награда за успешно представяне и с втория ръководен от нея състав – „Младежки театър зад пазара”, както и  личната си награда за ревностен радетел на българската класическа драматургия.

За най-добра мъжка роля отличието получи  Тодор Василев от Ботевград за изпълнението му в „Седмата жертва”. Той бе отличен и за авторска музика.

Признание за дарованието и труда бе дадено на  три млади актриси: Георгия Кадоглу от Варна за моноспектакъла „Козет”, Мария Панайотова от Ямбол за ролята си в „Кървава сватба” и Яница Маринова за авторския си спектакъл „Огледална стрела”.

Поощрения за успешно представяне получиха клуб „Театър” – Бургас и детски театрален състав при читалище „Напредък” – Нова Загора,  а за успешен дебют – театрална школа „Православни светулки” при ОДК – Бургас.

Третият ден на младежките театрални празници продължава с представленията на 12 училищни състава в салона на Военния клуб, а в Кукления театър започват дните на немскоезичното изкуство с участието на гимназия „Гьоте” – Бургас, ГПЧЕ „Христо Ботев” – Кърджали и СОУ „Владислав Граматик” – София.

Споделено за фестивала/2/:

Стасе Иванаускайте, режисьор: „Театър „Вилколакис” съществува  от  22 години, обиколили сме почти целия свят – Финландия, Австрия, Франция, Москва, Крим,  но на тази трупа това е първото участие на чужда сцена. Винаги получаваме Гран при за ролите, в които участваме, но и също за излъчването, което излиза от нас като герои и като хора. На сезон правим по петдесет спектакъла, това е четиридесетото  ни излизане на сцена и работата е това, което ни зарежда и вдъхновява като хора, главната Муза. Най-важното, което искам да ви споделя е, че текстовете и песните, които съм написала не са за ролите, които изпълняват моите деца, а са написани за самите тях като личности. И затова са уникални.

Впечатленията ни от  Бургас са невероятни. Най-много ни харесват хората, съчетанието море – планина и чистия въздух.

Светла Въжарова, режисьор „Самоделен театър 11” – Ботевград:  За втори път сме на „Бургаски изгреви”. Смятам, че се показват интересни и хубави спектакли. Интересно е за младите участници да гледат своите колеги, кой на какво ниво е и докъде се развива. Мисля, че гражданството по-активно трябва да посещава такива фестивали, би трябвало да има повече публика. Радвам се, че има вече и лятно издание на този фестивал и с удоволствие ще участваме и в него. В любителската работа като цяло има доста проблеми и трудности, но за успешен спектакъл формулата е един добър екип, съмишленици с добри идеи, разбира се, един добър текст, и не на последно място – възможност и средства.

Румяна Георгиева – Хасково, режисьор: За шеста година участваме, винаги сме със страхотни впечатления от фестивала и винаги идваме с удоволствие. За да се получи един спектакъл успешен, трябва да има доверие между децата, между децата и ръководителите, добър репертоар, съобразен с това какво могат и какво не изпълнителите, а също така и съмишленици, които да се впускат към нашите щуротии, които понякога вмъкваме…  И все повече таланти да намират своето място.

Сия Папазова, режисьор, Варна: За втори път идвам тук на бургаска земя. Това, което искам да кажа, а и да се чуе на всяка цена, е че поздравявам община Бургас за куража да поддържат този фестивал в това крайно трудно време, защото този лукс да се поддържа фестивал на  изкуството е нещо много достойно,  и браво на  бургазлии. Явно все още ги интересува духовното.

Все още обаче, според мен, фестивалът не е укрепнал…  Не бива да оставяте тези две сцени, на които се играе, без публика. Трябваше повече хора да гледат моноспектакъла на Джорджия Кадоглу. Тя, освен че е много талантлива като актриса, е една лъвска спортистка по плуване: най-уникалната, най-голямата, която умее да прави върхово и прекрасно и двете неща – да плува и да играе на театъра. Тя е феномен! Пожелавам на града ви да бъде все така силен, завиждам на вашето гражданско общество, желая на бургазлии все така да бдят над изкуството, да пазят своя театър и да тържествува духовното.

Велислава Мастикова – София, режисьор:  Фестивалът е много хубав, но както винаги средствата за изкуство са много малко, и поради тази причина организацията не е добра.  Не сме доволни от това, което се случва от гледна точка на условия, работа и ниво. Когато хората имат  пари, както е на Запад и фестивалът поема средствата на съставите – храна, спане, пребиваване…  нещата са съвсем различни. Тук малко грозно ще прозвучи, но измекярска история… Когато човек си обича работата и това което прави, е от сърце,  истински го вълнува, то се получава – това за мен означава успех.

 

Даниела Арнаудова- София, режисьор:  За мен е важно тестото, което ще замесиш. Ако имаш подходящия материал, децата ако са ти качествени, можеш да направиш всичко с тях.  Както и сценарият… можеш и сам да си го напишеш. Както видяхте, ние сами си го написахме, скалъпихме от много неща и направихме един спектакъл.

Атанас Жеков – Ямбол, режисьор, сценограф и хореограф:

Фестивалът е една необходимост за младите хора,  поне да не се занимават с глупости, а да се облагородяват чрез изкуство. В това време на безпаричие, безхаберие, безнравственост…  фестивалът създава много приятна емоция в хората. Изкуството лекува, то е лечител на  душата, така че много се радвам, че успяхме да дойдем. Според мен добър театър се получава, когато има  хубав текст, нахъсани млади хора, за да го направят, себеотдаване, емоционалност, която да изразяват…  и други компоненти, като музика, осветление и всичко това на куп…


Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване