04/27/12 15:08
(http://radiomilena.com/)

Разрешено е на двама ползватели събирането на блатно кокиче от четири находища в Бургаски регион

Със заповед на министъра на околната среда и водите на двама ползватели се разрешава събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от четири находища в Бургаски регион. Това са защитените местности „Блатото“ в община Созозпол, „Калината“ и „Чаирите“ в община Несебър, и „Блатата“ в община Царево, съобщават от пресцентъра на РИОСВ Бургас.

От общо петте наблюдавани находища в региона изключение за събиране прави само това в созополското село Присад. Според експертна преценка на ресурсните възможности на находището е необходим период на възстановяване. Възможността за бране на растения от съответното находище се определя след проверки за установяване на общото състояние на растенията, тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове.

Във всички други находища на територията на РИОСВ-Бургас, извън наблюдаваните, събирането на блатно кокиче е забранено.

Ползването на блатното кокиче се извършва със съгласието на собственика на земята, в която попада находището. Събирането се извършва в периода – април-май във фаза на цъфтеж, чрез изрязване на растенията на височина 5 – 7 см над почвата. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

Нарушенията на заповедта се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие – физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване