04/29/12 06:35
(http://e-vestnik.bg/)

Коя авария е по-голяма - в Чернобил или Фукушима? И каква следва?

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Всяка година в края на април, когато има годишнина от аварията в Чернобил през 1986 г., отново и отново в медиите се отваря темата за АЕЦ и ядрената енергия.
Рискът от аварии въобще не опира до симпатии или антипатии към руската или западната техника. За 32 години от 1979 г. (аварията в Три майл айланд, САЩ) до 2011 г. (Фукушима) досега вече има три големи ядрени аварии, в три различни вида реактори, по три различни причини, в три различни страни.
У нас години наред имаше натиск - политически, медиен, външен, всякакъв -  да се строи нова АЕЦ. Поради финансова несъстоятелност и финансов риск за инвестициите и цената на енергията този проект е замразяван няколко пъти от края на 80-те години досега.

В България запалянковците по ядрената енергия са мнозинство. Докато в някои европейски страни тя е забранена с конституция (Австрия), другаде с референдум след Чернобил са затворени всички ядрени реактори (Италия), а в страни като Германия и Швейцария след аварията във Фукушима приеха програми за закриване на ядрените си централи.

След катастрофата във Фукушима през март миналата година, почитателите на Русия и руската техника започнаха да пишат по форумите, че японската авария в АЕЦ била по-голяма от тази в Чернобил. Преди Фукушима пък, любителите на всичко руско твърдяха, че аварията в на остров Три майл айланд в САЩ е по-голяма от тази в Чернобил. Съветският атом - най-мирният атом…

АЕЦ в Чернобил, снимка от хеликоптер на реактора дни след аварията. Снимка: АП/БТА

В подкрепа на тази вяра японското правителство повиши категорията на аварията във Фукушима до максималната 7-а степен, като по този начин я изравни с Чернобил. Но нито сега, нито занапред тази авария може да се изравни с чернобилската. Веднага след като Япония повиши степента на аварията, в централата на Международната агенция за ядрена енергия във Виена дадоха пресконференция, на която експертът на агенцията Денис Флори заяви, че “Фукушима и Чернобил са напълно различни. Това е съвсем различен инцидент. Нивата на изпусната радиация са напълно различни”, въпреки че и двете делят един и същи рейтинг по международната скала за атомни кризи.

Основната разлика е в причината и в обема на радиацията

По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), общото отделяне на радиация във Фукушима достига 370 000 терабекерела спрямо 5,2 милиона терабекерела в Чернобил. Каквото и да означава тази мярка, в Япония има изпускане на радиация 14 пъти по-малко отколкото в Чернобил.
Най-голямата разлика е в причината за аварията. В Япония тя е земетресение от 9-а степен по Рихтер, предизвикало цунами с височина на вълната доста над предвидената дига на брега пред централата. Това иде да покаже колко наивно човечеството строи ядрени централи, без да предвиди всички рискове. В Япония след този инцидент закриха още една АЕЦ, която е построена в район, изложен на риск при земетресения.

В международните оценки за аварията в Чернобил е отбелязана като главна причина липсата на култура на безопасност, въпреки че у нас се изтъкват конструктивни причини. Но главното не е в техниката, не е във вида реактори. От този тип като в Чернобил и сега в Русия работят 11 ядрени реактора, които са остарели и трябва да бъдат изведени от експлоатация. Това заяви след аварията във Фукушима руският ядрен експерт Владимир Кузнецов пред агенция Франс прес. “Основната поука, която трябваше да извлечем от Чернобилската катастрофа, беше постепенно да спрем реакторите тип РБМК. Обаче вместо да спрем тези реактори или ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване