05/01/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Microsoft инвестира 300 млн. долара в електронни книги

Microsoft инвестира около 300 млн. долара в електронния четец Nook на щатските книжарници Barnes and Noble, съобщи ВВС. Сътрудничеството между гигантите може да направи джаджата достъпна за милиони нови потребители чрез интегрирането на новата операционна система Windows 8. В новото смесено дружество, което все още няма име, Barnes and Noble ще държат 82,4 на сто, докато Microsoft ще разполага с едва 17,6%. Предприятието ще подслони дигиталния бизнес на веригата за продажба на книги, както и изданията, свързани с колежанското образование. Сделката обаче си има и своите противници. Част от анализаторите в тази индустрия предполагат, че издателите ще се ужасят от такъв тип обвързване. Припомняме, че в началото на годината Barnes and Noble обявиха, че ще се опитат да отделят дигиталния си бизнес от останалия. Електронният четец Nook бе представен през 2009 г. като конкурент на Kindle, устройството на Amazon. Замисълът беше да се позволи на потребителите да купуват, теглят и четат дигитални издания на книги и списания. През март 2011 г. Microsoft заведе дело срещу Barnes and Noble по обвинения, че Nook, който действа чрез операционната система Android на Google, нарушава някои патенти. След сключване на сделката се очаква да бъде прекратен и искът срещу веригата книжарници. Според данни на специализираната компания Juniper Research продадените четци са скочили от под 5 млн. броя през 2009 г. до почти 25 млн. през 2011 г.
През януари Barnes and Noble обявиха, че продажбите на устройството и електронните книги се се увеличили с 43% до 448 млн. долара. Компанията предупреди обаче, че очаква по-големи загуби от разчетите най-вече заради слабите продажби на 100-доларовия черно-бял Nook Simple Touch.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване