05/01/12 18:57
(http://www.klassa.bg/)

В Деня на труда Южна Европа протестира срещу икономиите, Япония срещу АЕЦ

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на страните от Южна Европа вчера, за да изразят недоволството си срещу бюджетните икономии, съобщи Ройтерс.
5000 работници, пенсионери и студенти в Гърция демонстрираха пред парламента в Атина с плакати с надписи „Революция сега“ и „Данъци за богатите“. Синдикатите в Испания, Португалия, Италия и Франция също използваха традиционните първомайски митинги, за да протестират срещу затягането на коланите в еврозоната. Според данни на испански синдикати близо половин милион души са излезли вчера на площад „Пуерта дел сол“ в Мадрид , за да кажат „не“ на орязването на разходите. Демонстрации имаше и в Барселона, където бяха разположени допълнително хиляди полицаи.
Затваряне на всички японски атомни централи, бързо възстановяване на районите, пострадали от природните бедствия, създаване на работни места и социални гаранции поискаха събралите се над 20 000 души в центъра на Токио, съобщи РИА „Новости“. Десетки хиляди работници протестираха във Филипините, Индонезия, Тайван и други азиатски страни, с искания за по-високи заплати на фона на увеличаващите се цени на петрола и потребителските стоки.
Руският премиер Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев се включиха в шествието по повод 1 май, което събра около 100 000 души в Москва вчера. Двамата лидери, които за първи път участват в подобно шествие, се присъединиха към хората на Манежния площад. По-късно Медведев и Путин се отправиха към един от баровете на улица „Арбат“, където пиха бира. Няколко членове на организацията "Славянски сили", издигнали антиправителствени лозунги по време на първомайска проява в Санкт Петербург, бяха задържани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване