05/02/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Доларът опитва да коригира априлския спад

Американският долар намери подкрепата на пазарните участници през последните часове и се отдръпна от дъната, които записа в началото на седмицата срещу основните си конкуренти. Интересът към щатската валута бе провокиран от изненадващо добрите данни за състоянието на производствения сектор на САЩ, които върнаха позитивните настроения на пазара и намалиха рисковете за забавяне пред американската икономика.
Индексът на бизнес активността в производствения сектор, за който се смята, че изпреварва останалите промишлени показатели, отчете ръст до 54.8 пункта за месец април при очаквано свиване до 53 пункта. Това е най-високият темп на растеж за последните 10 месеца, но по-важното е, че на фона на тази новина предстоящите данни за заетостта в САЩ изглеждат още по-решаващи. Още миналата седмица Фед заяви, че ако подобрението в трудовия сектор се забави, ще продължи да тласка местната икономика напред с цената на нови монетарни стимули. Затова, ако разочароващите стойности, които Министерството на труда отчете през март бъдат потвърдени за втори пореден месец, шансовете за допълнителен етап на финансови стимули и ново печатане на пари се увеличават, а това означава, че доларът ще загуби дългосрочната си атрактивност и ще остане за дълго под натиск.
Все пак настроенията в момента са по-скоро позитивни и това личи най-вече в кросовете на американската валута спрямо йената и еврото. Доларът намери дъно и обърна посоката в търсене на корекция на априлските си спадове. Двойката USD/JPY отново се върна над критичната граница от 80.00, а еврото поевтиня с близо 1% на дневна база.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване