05/02/12 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Металите, използвани в технологиите, ще са хит догодина

Цените на ключови метали за производство на високотехнологични продукти, както и за военната промишленост ще нарастват, сочат данни от проучване на пазарите на Citigroup. Тенденция за повишаване на цените през 2013 г. се очаква за паладия, платината, алуминия и никела. Паладият ще води първенството поради използването му за двойно предназначение освен за автомобилостроенето и за военни цели. Инвестиционното и промишленото търсене ще доведат до ръст с 15% до 2013 г. в сравнение с ръст от едва 2,55% в цената на платината. Или това означава от средна цена 801 долара за тройунция за 2012 г. да се стигне до прогнозните нива от 925 долара за тройунция. Според анализаторите алуминият поскъпва заради ограничена наличност и проблеми с доставките в последната година и от средната цена за 2012 г. 2280 долара за тон се очаква скочи до 2390 долара в 2013 г. През март тази година върховите нива от 2350 долара за стоката бяха в рамките на нормалното.
Подобна е прогнозата и за цената на цинка като ключова суровина за програмите за иновации на САЩ, Русия и Китай. Той ще увеличи стойността си от около 2121 долара за тон за 2012 г. до 2300 долара. Никелът също рязко скача, като ще варира в границите от 19430 долара средна цена за тон 2012 г. до 22820 долара. Поръчките за този метал се бавят спрямо нуждите на новите програми на въздушната индустрия и рязкото увеличаване на търсенето от Boeing и Airbus. Евентуално ограничение на вноса от страна на Индонезия също се очаква да доведе до ръст в цената на суровината. За сметка на това пада цената на доскоро актуални метали като медта. Резкият курс надолу на стоката на борсата в Лондон от януари насам не спира. Доскоро меден прах се използваше както в банкови програми като залог, така и във военната промишленост. Но сега ръстът в потреблението се очаква да се забави до 2,6% през 2012 г., като най-вероятно това е свързано с евтиното производство на суровината в Китай, създаващо условия за дъмпинг. Вследствие на това потреблението на мед в Европа се очаква да се свие с 3,5% до края на 2012 г. Друг ценен метал – среброто, ще намали цената си за разлика от златото, което се очаква също да расте поради обезценяването на книжните парични средства по целия свят. Някои прогнозират рязко спадане на стойността на скъпоценния метал или постигане на максимални нива от 2500–3000 долара за тройунция. Настоящите прогнози са все пак донякъде условни, защото са базирани на 3,1% ръст на световния БВП за 2012 г. и 3,5% за 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване