05/03/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Съюзът на съдиите: Няма непреодолими пречки за пряк избор на ВСС

Убедени сме, че няма непреодолими технически пречки, съдиите вече са се събирали на национални конференции и биха могли да се съберат физически на общо събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ), адресирано до правната комисия, председателите на парламентарни групи, независимите депутати и представителството на ЕК в България.
Едва ли е непреодолима пречка и организирането за няколко месеца на възможността за електронно гласуване, пишат от организацията. Оттам допълват, че отлагането за 2017 г. на прекия избор на членовете на ВСС, излъчвани от съдебната власт, крие сериозни опасности. „Не само защото следващият ВСС ще избира главен прокурор и председател на Върховния касационен съд – несъмнено събития с национално значение, но и защото продължаването на все същата некомпетентна и със съмнителна почтеност дейност за организация и кадрово управление на съдебната власт ще демотивира съдии, прокурори и следователи да останат да работят в системата“, продължават от ССБ. Миналата седмица за пряк избор на членове на ВСС настоя и главният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей в писмо до правосъдния министър Диана Ковачева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване