05/03/12 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Тв дебатът Саркози - Оланд не излъчи ясен победител

Френският президент Никола Саркози не успя да се справи с опонента си Франсоа Оланд на единствения им дебат преди президентските избори в неделя, предаде “Хъфингтън пост”. Четири дни преди втория тур Оланд отстоя позициите си пред очите на над 19 милиона зрители, следили телевизионния сблъсък между кандидатите. Дебатът, продължил рекордно 2 часа и 50 минути, не излъчи очевиден победител и е малко вероятно да промени изхода от кампанията, която според социологическите проучвания ще завърши с победа на Оланд. Разговорът бързо премина към нападки. Това не доведе до значителни политически прозрения, но показа огромната разлика в стила на двамата кандидати, докато двете страни се обвиняваха взаимно в лъжа. Консервативният кандидат Саркози нападна плановете на Оланд за повишаване на данъците и държавните разходи. Според него Франция трябва да направи повече за намаляване на разходите и високия държавен дълг, докато Оланд залага на държавни програми за стимулиране на растежа. Саркози отрече обвиненията, че е извършвал “политически назначения”, и окачестви Оланд като “малък клеветник”.
Целта на Оланд беше очевидно да покаже на гласоподавателите “на какво съм способен”. Той призна, че не очаква този дебат да му спечели нови гласове, а експертите отбелязват, че телевизионен дебат никога не е променял очаквания изход от френски избори. За Оланд дебатът достигна връхната си точка, когато в отговор на въпрос, какъв президент ще бъде, той изнесе реч, в която наблегна на думите: “Аз, като президент на Франция...”, и остави впечатлението, че вече е спечелил, а Саркози не е в студиото. Социалистът заложи на посланието си за единство и промяна, за да се отличи от предизвикващия разделения стил на Саркози. Действащият президент потвърди позицията си срещу имиграцията и заяви, че “границите не са лоша дума”.
Кампанията се фокусира предимно на вътрешни въпроси, като слабата икономика, имиграцията и интеграцията на френските мюсюлмани. Изходът от нея обаче е важен за цяла Европа в момент, когато еврозоната се опитва да се справи с дълговата криза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване