05/03/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Тревожният възход на крайната десница в Гърция

Асошиейтед прес

Руски неонацисти гостуват на гръцките от “Златна зора”. Снимка: райтуърлд

Замаяни от ужасната финансова криза, която им струваше пенсиите и работните места, гърците масово се отдръпват от основните политически сили, за които смятат, че са ги изоставили. Друга политическа сила опитва да запълни празното място, с недвусмислените обещания “да изчисти” страната.

Става въпрос за партия, която би могла да вкара в парламента на Гърция най-крайните десни депутати на Европа на решаващите избори на 6 май.

Облечените в черно членове на “Златна зора” обикалят по време на предизборната кампания цяла Гърция, спирайки се да поговорят с хората в кафенетата и магазините, раздавайки флайери с обещания за сигурност в гъмжащите от престъпност квартали и с обещания да прогонят имигрантите.

Те казват, че границите на Гърция трябва да бъдат минирани, за да бъде спрян притокът на имигранти в страната, която стана входен пункт за 90 на сто от нелегалните имигранти в ЕС. Властите изчисляват, че около един милион имигранти живеят в Гърция, която е с население 11 милиона души.

Като използва популистки похвати, “Златна зора” събира дарения от храна и облекло за нуждаещите се, докато също така обещава да накара политиците да поемат отговорността си за кризата. Обикновените гърци се мъчат в суровите условия, изисквани за спасителните споразумения за заеми, които поставиха страната за пета година в рецесия.

“Златна зора” се изправя срещу тази покварена система на власт. Всички, които са отговорни за загубата на държавни пари трябва да отидат на съд. Това е наш приоритет, каза Илиас Касидиарис, 31-годишен член на партията, който е служил в специалните сили на гръцката армия.

Около него офисите на партията в центъра на Атина кипят от дейност, като новодошлите се увеличават, а списъкът с броя на членовете нараства от ден на ден. Продават се тениски и шапки с логото на партията, което произлиза от древногръцкия меандър, мотив подобен на свастика и срещан често по античните мозайки, дърворезби и стенописи.

Категорично на ръба на десницата, откакто формацията се появи преди двайсет години, “Златна зора” събра оскъдните 0,23 процента на изборите през 2009 година. Сега изглежда е възможно лесно да прескочи трипроцентовия праг, необходим за влизане в парламента, като последните проучвания на общественото мнение сочат, че подкрепата за формацията е около пет на сто.

Партията има слабо прикрита зловеща страна и е обвинявана за ужасяващи нападения срещу имигранти. Членовете на партията избягват въпросите за насилието, като казват че нямат информация за подобни инциденти.

Ние не правим нищо, ние защитаваме гърците, каза 59-годишният Епаминондас Анифантис, който изглежда пълна противоположност на много от младите мускулести гологлави членове на партията.

Ако при защита на гърците чужденец получи шамар или ритник или нещо друго, смятам, че всичко това е в рамките на защитата на гърците. Защото, за съжаление, гърците в момента са стигнали до ситуация, при която да молят “Златна зора” за защита, каза Анифантис.

Много хора загубиха доверие към полицията, след като части от централна Атина се превръщат в квартали тип гета, където наркоманите открито си бият дозите, а нападенията и обирите са постоянно явление.

Георгиос Вардзидес, който живее в малкия крайбрежен град Артемида, си е записал номерата на членове на “Златна зора” за спешни случаи.

На кой друг мога да се обадя, на полицията ли? Когато искаш помощ от полицията, тъй като си бит, първо трябва да бъдеш набит, а след това ще дойде полицията, каза той.

Имигрантите все повече се безпокоят. Ние сме много разтревожени, каза Джейвд Аслам, председател на пакистанската общност в Гърция по време на скорошна антирасистка демонстрация.

Това е много лошо. Може ли да си представиш политическа партия с оръжие, с ножове, а те излизат на улицата и това се смята за политика? Това не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване