05/04/12 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

В руските затвори: Умират, гладуват и се тровят

Килия в следствения арест “Матроска тишина” преди няколко години. Снимка: грани

Три скандални инцидента наведнъж се случиха тези дни в руски затвори, пише в. “Московские новости” под заглавие “Умират, гладуват и се тровят”.

В Саратовска област (край Волга) вчера бяха арестувани двама надзиратели, обвинени, че са пребили затворник до смърт. Същия ден почина от отравяне излежаващ присъда в поправителна колония на далекоизточния остров Сахалин. Междувременно правозащитници съобщиха, че в град Рязан (европейска Русия) са започнали гладна стачка момичета от колония за непълнолетни, посочва изданието.

Висш служител от местните следствени органи уточнил пред вестника, че Артьом Сотников от колония в гр. Енгелс - Саратовска област, осъден за бандитизъм, бил окован от надзиратели с белезници, пребит с гумени палки и преместен в карцера, където после бил открит трупът му. Двама надзиратели са арестувани във връзка с наказателно дело за превишаване на правомощията.

В колонията на остров Сахалин се отровили четирима затворници и единият починал. По предварителни данни на следствието затворниците намерили спринцовка с неизвестно вещество, сметнали го за наркотик и се инжектирали, но се оказало, че става дума за разтвор на син камък - меден сулфат, който е отрова.

В Рязанската колония за момичета до 18 години гладуват хиляда затворнички. На 27 април там избухна масово сбиване, а вчера осъдените отказаха да приемат храна, съобщил за “Московския новости” правозащитникът Игор Адамович.

Според него момичетата, недоволни от началството, настояват властите да върнат на работа бившия началник на колонията и заплашват да си прережат вените, ако това не бъде сторено. Местният клон на федералната служба за изпълнение на наказанията обаче опровергал тази информация.

Системните побои в местата за лишаване от свобода са “нещо трагично нормално” в Русия, цитира всекидневникът руския борец за граждански права Лев Пономарьов.

“В Русия има десетки колонии, за които е по-подходяща думата концлагер. Там редовно бият хората, изнасилват ги, насъскват кучета срещу тях. Току-що пристигналите се пребиват превантивно, та да знаят къде са попаднали. Положението е все същото от десет години насам”, казва той.

Съществуването на такива места е изгодно за службата по изпълнение на наказанията - тя може да сплашва с преместване там всеки затворник в нормална колония, добавя Лев Пономарьов пред “Московские новости”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване