05/04/12 10:50
(http://radiomilena.com/)

Масов бойкот на Украйна

Президентът на Хърватия Иво Йосипович стана шестият държавен глава, който заяви, че няма да присъства на срещата в Ялта, планирана за 11-12 май.

Решението му е свързано със ситуацията около бившия премиер Юлия Тимошенко. Според данните на украинското външно министерство, нежелание да участват в срещата вече са изявили президентите на Германия, Чехия, Словения, Австрия и Италия. Към тях се присъединява и българският държавен глава Росен Плевнелиев, предаде actualno.com.

Лидерът на прозападната опозиция в Украйна пък настоя Европейският съюз да изолира президента Виктор Янукович по време на европейското първенство по футбол заради отношението към Тимошенко, която от 14 дни провежда гладна стачка в затвора и се намира в незадоволително състояние.

Борис Тарасюк, бивш външен министър, предупреди, че властите в Киев ще използват Евро 2012 да продават историята си за демокрацията в Украйна.

Ние, които сме в опозиция, не можем да се преструваме, че нищо не се случва в страната и че всичко е наред, посочи още той.

Според него първенството трябва да се проведе както е планирано, за да бъдат доволни феновете, но политическите контакти трябва да се избягват.

Украйна стана обект на критики заради отношението към Тимошенко, която обяви гладна стачка и се оплака, че е била бита в затвора, където се намира.

Освен пред риска от политически бойкот на Евро 2012, което домакинства заедно с Полша, Янукович е изправен и пред провал на срещата на страните от Централна Европа в Ялта, на която поне 6 лидери на ЕС вероятно няма да присъстват. Германският външен министър Гидо Вестервеле дори заяви, че ситуацията с Тимошенко може да доведе до блокиране на ратификацията на споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване