05/05/12 10:28
(http://radiomilena.com/)

БАН: Българите сме мрънкащи песимисти

 Българите споделят принципа „обичам страната, мразя държавата“. Това твърди психологът Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН, предаде БЛИЦ.
Според нея националното самочувствие е тема, която болезнено напомня за себе си около всеки официален празник. На фона на патриотичните песни, възхваляващи природните ни богатства и прословутата българска храброст, все повече наши сънародници губят вяра, че „някога и тук нещата ще се оправят“ и пренасят мечтите си за по-добър живот в чужбина, посочва Бакрачева.
Липсата на самочувствие до голяма степен е свързана с историческото наследство, както и с народопсихологията. По думите на психоложката историята във вида, в който е поднесена, говори за много героизъм, който обаче не е довел до желаната България на три морета. Това определя липсата на самочувствие – каквото и да правиш, колкото и желание да вложиш, и вчера, и днес, резултатите са съмнителни.
Един от характерните за българина инструменти за защита е оплакването, убедена е психоложката. Според нея това, че сме определени като най-мърморещата нация, има и положителен смисъл на индивидуално ниво – по този начин изливаме негативизма от себе си и се освобождаваме от неприятните емоции, коментира тя, цитирана от actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване