05/05/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Ще решат ли изборите дилемите на гърците?

Раздвоени между оставането в еврозоната и излизането от нея, в неделя гърците ще се отправят към урните, за да избират нов 300-местен еднокамарен парламент на страната.

Парламентарните избори в южната съседка са предсрочни. Решението за тях бе взето, след като през ноември 2011 година правителството на социалиста Георгиос Папандреу подаде оставка и беше сформиран коалиционен кабинет с премиер Лукас Пападимос.

Самият Пападимос, който беше назначен за премиер на 11 ноември м. г. след оставката на Папандреу, успя да довърши деликатната операция по заличаване на част от гръцкия дълг, държан от частните кредитори и не по-малко чувствителните преговори във връзка с отпускането на втори международен заем в размер на 130 млрд. евро, необходим за предотвратяване на фалит на страната.

Това са първите избори след началото на икономическата криза в Гърция, започнала в края на 2009 година, които се оценяват от наблюдателите в Атина като най-неясните и най-критични за страната, откакто тя пое по пътя на демокрацията след падането на военната хунта.

Предизборната надпревара около този вот протече в обстановка на изключителна нестабилност, остра полемика и раздробеност на политическото пространство, довело до появата на множество малки формации, някои от които дори са на път да влязат в новия парламент, тъй като оглавиха общественото недоволство от драстичните мерки за икономии.

Предварителните сондажи показват, че партиите ПАСОК и Нова демокрация, влезли в правителствената коалиция в края на миналата година, са загубили популярност сред населението заради суровите мерки за бюджетни икономии.

Според най-песимистичните преценки ПАСОК и Нова демокрация могат да не получат нужното мнозинство в парламента и да се окаже, че не са в състояние да образуват коалиционно правителство. Анализаторите прогнозират, че въпреки шумните декларации на двете сили за самостоятелен мандат, в Гърция отново ще се стигне до съставяне на коалиционно правителство, като най-вероятната формула е коалиция между смятаната за фаворит на тези избори Нова демокрация и ПАСОК.

“Силно правителство или безвластие”, прокламираше преди вота лидерът на консерваторите Андонис Самарас, като през цялото време отхвърляше всички варианти за съвместно управление със социалистите.

Водачът на ПАСОК Евангелос Венизелос твърдо смята, че неговата партия ще е първа сила на тези избори, като едновременно с това не изключва следизборно сътрудничество не само с Нова демокрация, но и с някоя от другите партии в лявото пространство, вероятно с Демократичната левица, въпреки че тя се обявява за връщане на драхмата.

В Атина обаче предричат, че този път може да се стигне и до безизходица с помощта на народния вот, тъй като много избиратели ще решат за кого да гласуват в последния момент. Техният процент е доста висок, а това несъмнено ще обърка сметките и може да доведе до повторение на изборите.

В същото време твърде възможно е малките партии да оглавят недоволството на хората и да разширят своето представителство в новия парламент, в който социолозите допускат да влязат даже десет партии. В досегашния те бяха пет.

До участие в изборите са допуснати 32 партии, което се отчита като рекорден брой за една страна, доминирана от двурпартийна система след 1974 г., когато бе свален режимът на полковниците.

Сред тях има много маргинални групи, до десет биха могли да преминат 3-процентната бариера на национално ниво за влизане в парламента, сочат проучванията.

Освен двете основни партии - дясната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК, и трите други партии, представени сега в парламента - Комунистическата партия, лявата СИРИЗА и крайнодясната ЛАОС, останалите партии с шансове да преминат 3-процентния праг са появили се наскоро формации.

Сред тях са крайнодясната “Златна зора”, новосъздадената партия “Независими гърци” с лидер Панос Каменос, който се отцепи от Нова демокрация, “Демократичната левица” на Фотис Кувелис, фракция на СИРИЗА, партия “Демократичен алианс” на бившия външен министър Дора Бакояни и Еколози - Зелени.

Сред другите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване