05/07/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Оланд: С мен французите избраха промяната

“Европа ни наблюдава”, заяви кандидатът на социалистите Франсоа Оланд в речта си след победата на втория тур от президентските избори, предаде Ройтерс.
“Сигурен съм, че в много европейски страни има надежда и облекчение, че икономиите не са единствената ни съдба. Французите избраха промяната, като ме избраха за президент”, заяви Оланд пред 2000 съпартийци и подчерта, че е горд, че е могъл да вдъхне надежда на сънародниците си. Той поиска от тях да съдят президентството му според постигнатото в областите на правосъдието, младежта и равенството.
Мандатът на Никола Саркози изтече официално в полунощ, но Оланд, който получи 51,62% от гласовете при избирателна активност от 80,34%, ще трябва да изчака до 15 май, за да встъпи в Елисейския дворец. Тогава приключва преходният период, когато премиерът представя оставката на правителството си на досегашния президент. Оланд обаче ще участва редом със Саркози в церемониите за победата на 8 май, с които се отбелязва краят на Втората световна война. На свой ред досегашният президент обяви оттеглянето си от политиката, като обеща то да стане “без драми”, предаде АФП.
Германският канцлер Ангела Меркел каза вчера, че ще приветства Оланд “с отворени обятия” в Германия. Тя обеща, че двамата ще работят заедно и ще се срещнат скоро след встъпването му в длъжност. Меркел обаче предупреди, че за нея европейският фискален пакт, подписан от 25 страни, не подлежи на предоговаряне. Оланд критикува политиката на строги бюджетни икономии, на тандема “Меркози” и поиска преразглеждане на фискалния пакт. Според Меркел, “говорим за двете страни на една и съща монета – прогресът може да се постигне само чрез стабилни финанси плюс растеж”. Оланд обаче вече подчерта, че отхвърля досегашния модел на отношения между Берлин и Париж. Според него те са пренебрегвали европейските институции и някои страни са “имали неприятното усещане”, че решенията се вземат от “директория”. Той посочи, че политическите различия не са пречили на френско-германското сътрудничество, но предупреди Берлин, че не може да наложи вето на еврооблигациите и на директното рефинансиране от ЕЦБ.
Президентът на САЩ Барак Обама също се обади на Оланд по телефона, за да го поздрави с победата и да го покани в Белия дом още този месец, преди срещите на НАТО и Г-8. Обама очаква двамата да си сътрудничат по “редица общи предизвикателства в областта на икономиката и сигурността”.
Китай също изрази готовност да работи с Оланд, който вече е заявявал, че едно от първите му посещения като президент ще бъде в Пекин.
Българският президент Росен Плевнелиев честити на Франсоа Оланд, като подчерта, че е слушал речта му, познава тезите му и е спокоен, предаде “Фокус”.



Станишев: Франция отхвърли “лудостта Меркози”


“Щастлив съм да поздравя Франсоа Оланд за победата му. Това е голям ден за френските граждани и нова възможност за европейците. Тази победа е пълно отрицание на “лудостта Меркози”, която задушава икономическия растеж на Европа през последните две години”. Това заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по повод резултата от френските избори, предаде БГНЕС.
Преди откриването на кръгла маса за Арабската пролет вчера, Станишев изрази увереността си, че “изборът на Франсоа Оланд е огромен шанс за промяна не само във Франция, но и в цяла Европа, защото грешките и консервативната политика само на рестрикции, която беше налагана на страните и правителствата, започваше най-вече от тандема Саркози – Меркел". Според него политиката, основана само на затягане на коланите, не удовлетворява пазарите и не води до изход от кризата. Той подчерта, че рестрикциите водят и до увеличаване на екстремизма, както и че пазарите не трябва да диктуват държавната политика.
В поздравителното си писмо към Оланд от името на ПЕС, Станишев пише: “Нашето виждане за Европа не е като това на консерваторите, нашата Европа защитава своите граждани, а не ги разделя”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване