05/08/12 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Известен комик триумфира на местните избори в Италия

Италианският комик и блогър Бепе Грило отбеляза изненадваща победа на местните избори в неделя и понеделник, съобщи Евронюз. Движението „Пет звезди“ на Грило, който се обяви за просрочване на дълга и завръщане към лирата, събра огромна подкрепа заради очевидно протестния вот срещу мерките за икономии, но и заради недоволството срещу ширещата се корупция сред политиците. В продължение на години 63-годишният комик с прошарена коса тресе основите на традиционната политика. Той е определян като италианския Майкъл Мур заради склонността му да вижда света в черно и бяло, отбеляза в.“Гардиън“. До момента никой не взимаше Бепе Грило насериозно. Сега обаче партията му спечели 20% от гласовете в Парма и изпревари десноцентристката „Народ на свободата“ на бившия премиер Силвио Берлускони. Движението събра 15% в Генуа и постави в неловко положение основните партии, подкрепящи технократското правителство.
Другата изненада на изборите, които обхванаха 28 столици на провинции и близо 1000 местни съвета, бе Палермо. В сицилианската столица левоцентристките и десноцентристките коалиции печелят общо малко над 30% от гласовете. Големият победител в Палермо е друга малка партия на протеста - „Италия на ценностите“ на Антонио ди Пиетро. Също като Грило, Ди Пиетро – бивш магистрат, който поведе разследвания срещу корупцията през 90-те, отдавна обещава да сложи край на това явление в обществения живот.
Пиер Луиджи Берсани, лидерът на левоцентристката Демократическа партия, обяви, че ще продължи да подкрепя премиера-технократ Марио Монти, въпреки посланието на гласоподавателите и тежката загуба за неговата партия. Изборите на градоначалници и местни съвети нямат директно влияние върху плановете на бившия еврокомисар за орязване на разходите, коментира Евронюз. Те обаче могат да засилят политическата нестабилност. С предстоящите парламентарни избори следващата година и със спадащата подкрепа за основните партии, ограничаването на огромния дълг на Италия може да се окаже трудна задача за Монти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване