05/08/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Украйна отложи срещата в Ялта заради Тимошенко

Украйна отложи срещата на лидерите от Централна и Източна Европа на 11 и 12 май в Ялта, след като няколко от тях заявиха, че ще я бойкотират поради отношението към затворения опозиционен лидер Юлия Тимошенко, предаде Би Би Си. Тимошенко страда от хронични болки в гърба и провежда гладна стачка, като отказва да бъде отведена в болница в Харков въпреки пристигането там на немски лекар. Украинската прокуратура обаче заяви, че експертното заключение за травмите от побой на Тимошенко е “фалшифицирано”, като не изключи възможността тя сама да си ги е причинила, предаде РИА “Новости”. Депутатът Юрий Болдарев добави, че здравословните проблеми на Тимошенко са свързани с пристрастяване към кокаина, който й е недостъпен в затвора.
Освен Ялта под заплаха са и футболните мачове от Евро 2012. Германският министър на развитието Дирк Нийбел заяви в интервю за “Ди Велт”, че ще бойкотира мачовете от Евро 2012 в Украйна с цел да изпрати политическо послание за ситуацията с правата на човека в страната. “Украйна обясни, че иска да се приближи до европейските ценности и норми. Сега тя има възможност да покаже дали взема сериозно своите ангажименти.”
Украинският премиер Микола Азаров подложи на критика европейските призиви за бойкот, като обеща мачовете от Евро 2012 да протекат по план и в празнична обстановка, предаде ДПА. Според него бойкотът е “унижение” към “нашата държава и нашия народ”. Служители и спортни експерти от ЕС също заявиха, че може би няма да посетят първенството в Украйна заради Тимошенко.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване