05/10/12 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Уго Чавес моли за Божия намеса в битката с рака

Асошиейтед прес

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

През голяма част от кариерата си венецуелският президент Уго Чавес е възхвалявал социалистическите идеи на прочути атеисти като Карл Маркс и Фидел Кастро. Но сега в разгара на дългата битка с рака лидерът с леви убеждения повече от когато и да било черпи вдъхновение от духовен водач - Исус Христос.

Чавес се моли за Божия намеса по време на все по-редките си появявания по телевизията, държейки в ръка разпятие, докато обещава да преодолее болестта. Той казва, че животът с рака го е направил “по-голям християнин” - думи, които съвпаднаха с направените от някои венецуелци спекулации, че заболяването може да попречи на усилията му да бъде преизбран през октомври.

Гласът на Чавес трепереше от емоция, когато на 30 април се сбогува със съветниците си и поддръжниците си в Каракас, преди да се отправи към това, което по думите му щяло да бъде последният етап от лечението на рака в Куба.

“Сигурен съм, че нашият Исус Христос ще го направи отново, продължавайки да сътворява чудеса”, каза Чавес, докато повдигаше кръста към устните си и го целуваше, предизвиквайки ръкоплясканията на аудиторията от съветници.

Ако Чавес се възстанови от рака, политическите анализатори казват, че все по-голямата му религиозност може да му донесе дивиденти през изборната година в страна, в която католицизмът продължава да има влияние.

“С оглед на факта, че той не може да скрие болестта си, но може да скрие измеренията й и рисковете й, той е решил да извлече колкото се може повече ползи, а една от тях е символичният религиозен въпрос”, каза Луис Висенте Леон, венецуелски социолог и анализатор. “Той ще представи себе си като избрания, човекът, който е излекуван от Господ, за да продължи да управлява страната”.

Президентът постоянно преминаваше от емоционална крехкост в оптимизъм пред хората, споменавайки Господ и Исус всеки път, когато се появеше по телевизията.

Чавес пророни сълзи миналия месец по време на излъчвана по телевизията литургия с роднини във Венецуела, когато се помоли на глас на Исус с думите “дай ми живот”.

При следваща своя поява в Куба Чавес държеше същото разпятие, за което той каза, че му е помогнало да се спаси в един от най-тежките си моменти - преврата през 2002 г., който за кратко го отстрани от власт. След два дни той се върна на поста.

“Вярвам дълбоко в това, което правим, в това голямо начинание срещу болестта, която ме сполетя миналата година, и аз вярвам, повтарям, в Господ”, каза Чавес, който изглеждаше блед и подпухнал.

“Това е като договор с Бог, с Христос моя Господ”, каза Чавес. “Сигурен съм ,че Той ще помогне, така че това лечение, което спазваме стриктно, да е успешно”.

Религиозността на Чавес контрастира с непоклатимия секуларизъм на политичексия му учител Кастро, както и на други лидери, вървели по пътя на възхвалявания от Чавес социализъм.

Голяма част от венецуелците изповядват католицизъм, а в някои части на страната бързо се увеличиха и протестантските деноминации. Много венецуелци практикуват и някои местни религии и оставят жертвоприношения на крайпътни олтари.

Смесването на религия и политика не е нещо ново за Венецуела, макар като цяло религиозните групи да не са въвличани пряко в политиката. Бившият президент Луис Ерера представяше себе си за чист духовно и подкрепяше социални програми за бедните, когато оглавяваше неговата Социалхристиянска партия “КОПЕЙ”.

Други латиноамерикански лидери използваха религиозни символи за спечелване на гласове.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега изтъкна своята християнска вяра при опита му да бъде преизбран миналата година, когато митингите от кампанията му бяха съпътствани от религиозни процесии, песни и мотото “Християнин, социалист и солидарен”. Стратегията за кампанията ужаси католическите лидери, които определиха използването на духовното като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване