05/12/12 07:00
(http://e-vestnik.bg/)

133-метров любителски паметник на Левски

Безумие е да се строи такава грандоманска статуя на границата при Свиленград

Сравнение на проекта за паметник на Левски на границата край Свиленград с най-големите паметници по света. Паметникът на Левски ще е втори по височина в света, след паметник на Буда в Китай. Ще бъде кух, с налепен строителен материал върху метална конструкция, изпълнен е в стилистиката на социализма, прилича на пловдивския паметник “Альоша”, но изглежда далеч по-любителски. Графика: dezona.com


Медиите приеха напълно безкритично инициативата на някакво сдружение “Аз обичам България” и общината в Свиленград да построи 133-метров паметник на Васил Левски на българо-турската граница край международния път. Проектът беше представен по телевизиите с анимация, затрогваща музика, дадоха възможност на инициаторите да обясняват светлите си идеи, без да им зададат един критичен въпрос. Само едно мнение на случайна минувачка в репортаж и на гост в едно студио изразиха идеята, че не трябва да се дават пари за такива грандомански проекти. Никой не каза също, че проектът е пълен кич и любителски. 133-метровият Левски ще бъде кух паметник, от метална конструкция, върху която ще се лепи строителен материал. Можем да си представим какво ще произведат и как то ще опада като паметника пред ДНК, още повече по този недодялан дилетантски проект.

Интересни коментари пусна само сайтът dezona.com, в който архитекти и професионалисти по дизайн коментират професионално архитектурата, градоустройството и монументални художествени проекти.
Следват извадки от dezona.com, в който са направени сравнения със снимки в мащабите и общия вид на грандоманския проект, плюс коментар на скулптора Константин Ачков.

Случаят отразява обща тенденция местни власти и пълни дилетанти да пробутват идеи за грандиозни паметници. Подобни са плановете за паметник на Аполон на остров “Св. Кирик” край Созопол. Там идеята идва от подобна антична скулптура на Аполон на острова, на сега искат да я заменят със съвременен кич - виж тук.

133 метра комплекси

Константин Ачков, скулптор

Все по-големи недоразумения се явяват в областта на монументалната скулптура в последно време. Мислех си, че кризата малко ще поспре процеса. Обаче бях направо стреснат от иниацитивата на община Свиленград за построяване на 133-метров паметник на Васил Левски!… Всичко си има граници - само простотията няма!

Паметникът на Альоша в Пловдив. Бъдещият паметник на Левски при Свиленград е своеобразен аналог на “Альоша”, но направен любителски. Снимка: Свободата.ком

След така нареченото падане на комунизма и така наречените години на преход, се случи нещо, което или говори за изключително ниска държавна култура, или за нарочно объркани процеси. По времето на тоталитаризма е имало отвратителна комисия, която е одобрявала всеки монумент в България. Сега няма никакъв орган, който да дава оценка или да възпира, но положението е повече от отчайващо! На сцената излязоха предимно некадърници без никаква подготовка, но с мегаломански болни амбиции, които в комбина с политически и общински фигури, започнаха да реализират кич след кич. И всичко това са добре измислени далавери за прибиране на добри пари от всички участници. Под мотото за пълната свобода, която дава демокрацията, се появиха толкова слаби паметници, че съпоставени до всеки соц памтеник, изглеждат като самодейни напъни на първокурсник!

И сега ни се поднася такъв пример с болните абмиции да стане 133 метра! Не знам дали участниците в това безумие имат представа или са виждали толкова високо съоръжение. Още по-лошо! Това показва, че в България има хора, твърдо решени да направят към днешна дата пост-комунистически мегаломански блян за “Най-голямо” или “Болшое”. Всичко щеше да е трагикомично провинциално, ако не бе замесена фигурата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване