05/13/12 00:26
(http://e-vestnik.bg/)

Ангела Меркел губи местна почва под краката си

ДПА

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Канцлерката Ангела Меркел вероятно ще преживее в неделя повтарящ се кошмар, когато избирателите в Северен Рейн-Вестфалия, германската провинция с най-многочислено население, отидат да гласуват за нов провинциален парламент.

Християндемократическият съюз ХДС на Меркел бе изхвърлен от властта в тази провинция през 2010 г. Социологическите проучвания сочат, че десноцентристката партия не само няма да си възвърне позициите, но ще “прокърви” още по-силно.

Преди две години избирателите се подразниха от надигащата се гръцка дългова криза и от политиката на Меркел в полза на ядрената енергетика. Подкрепата за ХДС се срина с 10,3 процентни пункта до 34,6 на сто - най-лошия резултат за ХДС в провинцията.

По-късно Меркел направи обратен завой за ядрената енергетика след катастрофата във Фукушима и наложи политика на финансови ограничения заради дълговата криза в еврозоната.

Но с това тя не успя да впечатли голяма част от избирателите в провинцията. Анкетите сочат, че подкрепата за ХДС ще намалее още повече през уикенда и ще достигне едва 30-31 процента. Създадената неотдавна Пиратска партия ще отнеме гласове от всичките четири големи партии.

В неприветливите индустриални градове на Северен Рейн-Вестфалия, където местните власти полагат огромни усилия да поддържат общинските услуги, мантрата на Меркел, че трябва да се пресече цикълът на взимане на кредити и харчене от държавата, не е популярна сред разочарованите избиратели.

Безработицата в Рурския басейн - някогашното сърце на въгледобива и черната металургия, които са в упадък - е висока.

Меркел е седма година канцлер на Германия и през последните месеци не е правила грешни ходове. Но тя не успя да въодушеви избирателите в провинцията, които по официални данни са 13,3 милиона.

Предсрочните избори бяха свикани от местната управляваща коалиция на социалдемократи и зелени, които кретаха 20 месеца с правителство на малцинството. Анкетите сочат, че съюзът им ще спечели крехко мнозинство в неделя.

За седем дни близо една четвърт от избирателите в Германия ще отидат до урните. Миналата неделя в Шлезвиг-Холщайн, където избирателите са 2,2 милиона, съюзът между социалдемократи и зелени спечели хилава победа.

В кампанията в Северен Рейн-Вестфалия политикът от ХДС, споменаван често като наследник на Меркел - министърът на околната среда Норберт Рьотген - се изправи срещу водачката на социалдемократите в провинцията Ханелоре Крафт, която би могла да мине за alter ego (другото аз) на Меркел.

Макар че са политически опоненти, Крафт и Меркел са здраво стъпили на земята и това вдъхва увереност на избирателите, отблъснати от незаслужаващи доверие или агресивни мъже в политиката. В социологическите проучвания Крафт често е наричана “искрена”.

Мнозина социалдемократи смятат, че един ден Крафт ще се изправи срещу Меркел в битка за канцлерството, но самата тя казва, че засега целта й е да стане премиер на провинцията. Освен това поне трима мъже са пред нея в йерархията на социалдемократите.

С наближаването на деня на изборите популярността й е между 58 и 62 на сто - значително над нищожните 26-27 на сто на Рьотген, който е председател на провинциалната организация на ХДС. Обвиняват го, че не иска да се премести в провинцията от Берлин и да оглави местната опозиция, ако загуби изборите. Той нито опровергава, нито потвърждава, че е така, но за анализаторите е ясно, че Рьотген (който внася зелени нотки в политиката на ХДС) ще е по-полезен за Меркел, ако остане в правителството, отколкото ако стане провинциален премиер.

Пиратите, които водят кампания за пълна свобода в интернет и за по-открито правителство, вероятно ще спечелят мандати за първи път в провинциалния парламент в неделя. Анкетите им дават около 8 на сто от гласовете.

Това ще е четвъртият им успех от септември, след като спечелиха депутатски места в провинциите Берлин, Саар и Шлезвиг-Холщайн. Но партията изключва възможността за участие в каквато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване