05/13/12 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Решението на Путин да не участва в срещата на Г-8 шокира Белия дом

Путин отново на трона
Владимир Путин положи клетва като президент на тържествена церемония в Кремъл. Снимка: официален сайт

Вместо Владимир Путин за майската среща на върха на Г-8 в САЩ ще замине премиерът Дмитрий Медведев. Това решение на Кремъл бе пълна изненада за Вашингтон “и хвърли в шок Белия дом”, пише руският в. “Комерсант” под заглавие “Държавна замяна”.

На 9 май Путин лично уведоми Барак Обама, че няма да участва във форума в Кемп Дейвид на 18 и 19 май, когато президентът на САЩ му се обади по телефона, за да го поздрави по случай встъпването в длъжност. Руският лидер обясни, че е “необходимо да продължи формирането на правителство”, и съобщи, че Русия ще бъде представлявана от Медведев, напомня изданието.

Обама е разбрал мотивите на Путин и приветства участието на Медведев в срещата, цитира “Росийская газета” съобщение на американската администрация.

Високопоставен източник от Кремъл заявил пред “Комерсант”, че “американците получиха подробни обяснения, всичко разбраха и никой не приема нашето решение като демарш”. Според друг кремълски източник основен мотив бил предстоящият избор на държавата, която първа ще бъде посетена от новия президент. САЩ не се вписват в очертаните от Путин приоритети на руската външна политика, пояснил той.

Барак Обама много разчиташе да се срещне с Путин и дори премести заради него в Кемп Дейвид проявата, предвиждана първоначално в Чикаго - за да не се налага руският президент демонстративно да си замине преди чикагската среща на върха на НАТО, твърди “Комерсант”.

Според източник на всекидневника, близък до администрацията във Вашингтон, посолството на САЩ в Русия било инструктирано спешно да изясни същинските причини за решението на Кремъл и цял ден събирало вчера различни версии, за да ги представи в специална телеграма до Белия дом. Освен официалните мотиви, преобладавали две предположения - че Путин е решил да изпрати на форума Медведев заради добрите му лични контакти с Обама и другите лидери или пък да избегне излишна за Кремъл шумотевица в западните медии, ако се появи в елитния клуб на световните демокрации скоро след разпръсването на опозиционния митинг в Москва на 6 май.

Отказът на Путин да замине за Кемп Дейвид може да е признак за свиване или прекратяване на “рестартирането”, изразил опасения източникът, близък до администрацията на САЩ. “Ако това е демарш, той не ни радва, тъй като има цял куп проблеми за решаване”, добавил събеседник на всекидневника в главната квартира на НАТО.

Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Песков подкрепил официалната версия. Високопоставен източник от правителството обаче заявил: “Това е сигнал - заради липсата на готовност да се отчитат нашите загрижености във връзка с ПРО, заради постоянните критики, заради разните черни списъци. Но ги бяхме предупредили”.

Руският политолог Фьодор Лукянов предвижда промени в начина, по който се управлява външната политика на Москва. Той не изключва Медведев да стане доверен представител на Путин на престижни срещи, “които не решават нищо специално”, а за самият президент “да запази за себе си истински важните посещения и срещите с едрия западен бизнес”.

Освен общуването с Обама Владимир Путин обаче ще изпусне шанса да се запознае лично в Кемп Дейвид с новия френски президент Франсоа Оланд и с новия премиер на Япония Йошихико Нода. Създаването на връзки с тях се отлага за 18 юни, когато Путин ще участва в срещата на високо равнище на Г-20 в Мексико, посочва “Комерсант”.

“Ведомости” се пита “защо да не повярваме на версията” на Москва, че Путин е прекомерно зает с формирането на правителство и затова праща в САЩ Медведев.

“Първо, защото в дипломацията обясненията почти никога не са директни. Второ, според самите Путин и Медведев те отдавна са замисляли прехвърлянето на властта, тъй че са можели отдавна да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване